Translate

понеделник, 24 април 2017 г.

Грипът ще борим наесен с нови 4-ри валентни ваксини



4- ри валентните грипни ваксини са в съответствие с променящата се сега епидемиология на грипа и отговарят на нова необходимост -включват четирите грипни щама – А (H1N1), А (H3N2), В (Victoria), В (Yamagata) с най-голям дял в сезонните грипни епидемии. Те ще дадат възможност да се осигури по-широк спектър на защита на пациентите срещу грип В отколкото тривалентната ваксина.
България ще е една от първите държави в Европа, които ще предоставят на населението възможността да се ваксинира с новите противогрипни 4-ри валентни ваксини, съобщиха специалисти на семинар, посветен на ваксинопрофилактиката, организиран от Българското дружество по иновативна медицина.
По данни на СЗО от грип ежегодно заболяват около 5-10% от възрастните и 20-30% от децата. В световен мащаб за една година има 600 млн. случаи на заболявания от грип, като при около от 3 до 5 млн. се наблюдават тежки усложнения, а между 250 000 и 500 000 са смъртните случаи, като над 90% от тях са регистрирани при хора над 65 годишна възраст.
По данни на Националната референтна лаборатория по грип и НЦЗПБ у нас, през последния грипен сезон (2016/2017 г.) от грип и ОРЗ са заболели приблизително 1750 000 души. Рискови групи за тежко протичащ грип и усложнения са деца на възраст под 5-годишна възраст, особено тези под 2 години, възрастни над 65 год., бременните, обитателите на детски, старчески домове и други социални заведения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар