Translate

четвъртък, 22 март 2012 г.

Номинираната за здравен министър Десислава Атанасова поиска от парламента подкрепа в търсенето на широк консенсус за реформа в здравеопазването


Тя взе думата от парламентарната трибуна, преди кандидатурата й да бъде одобрена от парламента, за да представи накратко приоритетите си.
Трябва да има консенсус между лекари и политици, за да бъде реформирана системата на здравеопазването, която е тежка, консервативна и не търпи резки движения, каза Атанасова. По думите й, е нужна широка подкрепа, за да заработят предлаганите от нея мерки в краткосрочен и в дългосрочен план - подкрепа, която тя обеща да търси сред лекарското съсловие, пациентските организации, парламента и правителството.
Тя наблегна върху нуждата от  политика за здравеопазването, а не политика от здравеопазването.
Здравеопазването е част от системата на националната сигурност, нужен е организиран, национален, политически консенсус, поемам ангажимента да го търся, заяви тя.
С уговорката, че оставащото време за реализиране на сериозни промени не е достатъчно,  Атанасова обяви, че първите й стъпки като министър ще са свързани с лекарствената политика, подзаконовата нормативна уредба, разписване на реална възможност за договаряне на цените на медикаментите. Усилията й ще бъдат насочени и към мерки и стратегия, осигуряващи мотивацията на работещите в здравеопазването. На дневен ред стои и обсъждането на концепцията за спешната помощ.
В дългосрочен план ще предложа мерки срещу изтичането на финансови средства, събирани от вноски, и за максимална ефективност на публичните разходи за здравеопазване, декларира Атанасова.
Тя ще работи и за въвеждане на електронна здравна карта, намаляване на неосигурените лица, адекватен на нуждите разход на пари и повишаване качеството на медицинските услуги.
За профила на здравния министър е по-важно кандидатът за поста да има определен политически опит, да търси максимално съгласие в НС, сред съсловните и пациентски организации, правителството, посочи Десислава Атанасова. Така тя отговори в аванс на
нападките, които очаквала най-вече от опозицията за недостатъчния административен опит, който има за поста.

Няма коментари:

Публикуване на коментар