Translate

сряда, 28 юни 2017 г.

От градината на масата: най-доброто от Словения



Нова балканска кулинарна поредица по 24KITCHEN

На 23 юни 2017 г. 24KITCHEN излъчи премиерата на новото балканско кулинарно предаване „От градината на масата: Най-доброто от Словения“. Водещият Примош Долничар пътешества из родната си Словения със своята преносима кухня, за да представи красотата и кулинарните особености на различни региони на страната. Целта му е да посети колкото се може повече различни кътчета и да открие местните специалитети. Той търси забравени вкусове и методи на приготвяне на храна, които ще представи по новаторски начин и ще състави модерни рецепти, вдъхновени от историята и традициите на Словения.
Това не е първият телевизионен кулинарен проект за водещия на поредицата Примош Долничар. Той е роден през 1973 г. в Любляна. След като завършва гимназия, е приет да учи философия. В началото на кариерата му неговите  интереси са в областта на танцовия театър и фотографията. По-късно в периода 2003 г. – 2004 г. е поканен да води предаването „Interieri”. То става доста популярно, но интересите му го водят в друга посока. През 2005 г. води първото си собствено кулинарно шоу по RTV SLO с името „Coolinarika”, на което е и сценарист. Снимат се 13 епизода, които все още могат да бъдат гледани в YouTube. Това са първите му стъпки в света на телевизионните кулинарни формати. След това заедно с журналиста Драго Булч пътуват из Словения и снимат предаването „Turistica”. През 2009 г. Примош отваря бар „Izložba”, а през 2011 г. го разширява до ресторант, направен по негов дизайн, в който цялата дървена мебел е негово дело. В ресторанта той готви директно пред погледите на  клиентите и гостите в специална отворена кухня. Заведението става много популярно, а всички продукти са пресни и отгледани в местните ферми. За по-малко от година „Izložba” влиза в класациите на най-добрите ресторанти в Словения. Между 2012 г. и 2013 г. Примош е водещ и на 30 кратки готварски епизода за известен производител на пилешко месо и продукти в Словения. Впоследствие той решава да продаде ресторанта, за да има повече време за кулинарните и дърводелските си занимания. От времената на „Turistica” има идеята за свое кулинарно предаване, в което да може да представи естествената красота на Словения чрез местната кухня и кулинарни традиции. Той снима пилотен епизод и продава шоуто на RTV SLO. В момента има собствено готварско студио, както и дърводелска работилница. Когато не готви или не пише в кулинарния си блог, създава красиви мебели от дърво.
Въпреки че географски Словения е малка държава, тя се дели на 24 гастрономични провинции или райони. Страната има три различни вида климат: преходно-средиземноморски, умереноконтинентален и алпийски. Гастрономически кухнята на югозапад е по-лека, усеща се силно средиземноморско влияние, съдържа основно риба, маслини, ризото, паста, минестроне, прошуто (сушена на вятър свинска шунка), докато хората, които населяват зоните с умереноконтинентален и алпийски климат се хранят с по-тежка храна и ястия с повече месо, яхнии, картофи, боб. Словения има и много различни обичаи, които също варират според региона и диктуват специфичната кухня на отделните области.
Всеки петък от 14:00 ч., поредицата „От градината на масата: Най-доброто от Словения“ ще представя впечатляващото разнообразие на словенската кухня. Характерните ястия за различните провинции или словенските гастрономични райони се различават и са свързани с конкретните природни дадености и възможностите на всяка отделна местна общност. Една от характеристиките на словенската кухня е именно богатото гастрономично разнообразие и съчетанието между ястия, храни и напитки. 
Отделните гастрономични области се отличават по характерните за тях ястия и методите на приготвянето им. Те отразяват историческото развитие, различни културни влияния от съседни държави, местни отличителни особености и най-вече вековната и модерна свързаност на словенците със здравословните и природосъобразни храни и продукти.
Независимо дали ще изберете многопластовата прекмурска гибаница, типичен пай от района Прекмурие (североизточната част на Словения), фрика, картофена палачинка с билки от региона на Горичка Брда (югозападна Словения), жликрофи, месни кнедли от Идрия, черно ризото от Приморския регион на брега на Адриатическо море или Межерли, печен свински или телешки дроб, версия на ястието хагис от Корошка (северната част на Словения) – да вкусиш Словения означава да опиташ богатството на разнообразието, създадено в резултат на вековно взаимодействие между природата и човека.

Няма коментари:

Публикуване на коментар