Translate

сряда, 8 септември 2010 г.

И Европейската комисия ни проверява

Европейската комисия ще проверява законно ли е да има лимити на направления за специалист, които личните лекари издават. Това съобщи Константин Стефанов, управител на пловдивския клон на асоциацията .Активни потребители" пред Дарик радио.
Заедно с фондация „Български център за джендър изследвания" те са внесли жалба до ЕК, срещу ограниченията на направления, въведени от НЗОК. В нея се посочва, че това нарушава правата на пациентите и е акт на дискриминация. Жалбата е подплатена и с подписка, от над 6000 българи, тъй като в момента недостигът на талони е един от основните проблеми за джипитата у нас. В нея се посочва, че ограничаването на направленията нарушава правата на пациентите и е акт на пряка дискриминация.
„Комисията вече започна предварително производство по жалбата. Експертите от ЕК са уверили, че производството по същество ще стартира в края на септември”, уточни Стефанов.
Това означава, че дотогава страната ни ще трябва да докаже пред Брюксел законността на лимитите. Ако не успее, ЕК може да изиска промяна в законодателството, както и да помисли за санкции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар