Translate

вторник, 13 август 2013 г.

ЕП иска плодовете в газираните напитки да са поне 20%



Европарламентът приканва Еврокомисията да уеднакви и да увеличи до 20% минималния праг за съдържание на плодове в газираните напитки, като се придържа към конкретни и бързи срокове. Това предложение за резолюция на Европарламента относно минималното
съдържание на плодове (20%) в газираните напитки е направено от Алдо Патричело от Групата на Европейската народна партия (християндемократи). Един от мотивите за предложението е, че злоупотребата с газирани и подсладени напитки е вредна за здравето. В същото време от години Европа се приближава до американския модел, т.е. консумират се все по-малко плодове (през последните 10 години продажбата на плодове и зеленчуци е спаднала с 22%) и все повече газирани напитки и нездравословни храни.
Повишаването на допустимата долна граница на съдържание на натурален сок в безалкохолните напитки, които напомнят наименование на плод, би било важен резултат и за потребителите, и за заетите в селското стопанство, аргументира се още ЕП. Увеличаването от 12 на 20% на количеството натурален сок, съдържащ се във всички продавани в Европа безалкохолни напитки, ще окаже положително въздействие както за производителите, така и за потребителите, убедени са евродепутатите. В същото време консумирането на повече плодове означава да се намалят болестите, пряко свързани със затлъстяването, които са причина за 7% от разходите за здравеопазване в ЕС (поради факта, че повишаването на теглото е важен рисков фактор за много заболявания като сърдечно-съдови проблеми, диабет, високо кръвно налягане, инфаркт и някои видове рак).

В."Дума"

Няма коментари:

Публикуване на коментар