Translate

вторник, 13 август 2013 г.

Карта за безкасово плащане с ПИН код - човешко лице



Финландска компания ще прилага система за безкасово разплащане, която ще е най-бързата в света и която вместо традиционните банкови карти с ПИН код, ще използва човешкото лице като своеобразен ПИН код, съобщи БТА, цитирайки публикция на в. "Кориере дела сера".
Системата е разработена от фирмата Уникул. Вместо терминално устройство, което разчита банковите данни от банковата карта, системата ще бъде съставена от устройства, които ще разпознават лицето на човека, който иска да извърши плащането. Според фирмата трансакциите ще стават много бързо, само за 5 секунди. Механизмът ще попречи и на феномена на клонирането, защото човешкото лице със своята уникалност не се клонира. Към терминалните устройства от системата ще има камера, които ще "разглеждат и идентифицират" самоличността на човека, който иска да извърши плащане по безкасов път.
Според един от създателите на проекта Руслан Пизаренко системата ще работи дори при близнаци и ще ги разпознава. Механизмът, в основата на който ще бъде заложен математически модел, ще бъде в състояние да разпознава и дали човекът, който иска да извърши трансакциията, показва истинското си лице или се е маскирал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар