Translate

вторник, 13 август 2013 г.

В половин България лекарите са недостатъчни



 В повече от половината области у нас броят на лекарите на всеки 10 000 души е под средния за ЕС (виж картата). Това показват последните данни на Националния център за обществено здраве и анализи, които бяха публикувани преди дни в сборника „Здравеопазване 2013".
Докторите бягат от областите Разград, Силистра, Кърджали, Смолян, Добрич, Благоевград и
Перник.
„Новите данни потвърждават тенденцията, че цели региони могат да останат без лекари. Ще ви дам един пример - преди 10 г. в болницата в Русе беше невъзможно да си намериш работа, а сега няма област без вакантни места", обясни д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз. Той подчерта, че под санитарния минимум продължават да са анестезиолозите, педиатрите, патоанатомите, но към тях се присъединяват ендокринолозите и хирурзите. „Няма как някой да те накара да отидеш да работиш в Разград или Кърджали, ако не ти предложи добро заплащане. А това не се случва, просто защото не е осигурено нужното финансиране. Затова се засилва тенденцията медиците да търсят работа зад граница -най-вече в Белгия, Дания, Швеция и Норвегия. Интересът към Германия, Англия и Франция е постоянен", изброи д-р Райчинов. „Европа ни използва за донор на интелектуални кадри не само в сферата на
медицината", добави доц. Любомир Киров, шеф на сдружението на общопрактикуващите лекари. Според него ние сме големи „глупаци, щом позволяваме наши кадри да изтичат зад граница", при положение че обучението на един лекар излиза много скъпо на държавата, на родителите му и на самия него.
Средната възраст на българския лекар е над 50 г. „За съжаление 30% от всички доктори у нас (те са 28 643) са в пенсионна и предпенсионна възраст и се чудим кой ще ги замени", каза още д-р Райчинов. Според последните данни медицинските специалисти (фелдшери, акушерки, медсестри) са 47 806. През 2000 г. са били 49 840, а през 1990 г. - 88 387.
Държавата ще увеличава броя на медсестрите, като организира двегодишни курсове за помощник-сестри и като задължи работодателите да дават възможност на специалистите по здравни грижи да се квалифицират, стана ясно .

Диана Тенчева
В."Труд"


Няма коментари:

Публикуване на коментар