Translate

вторник, 13 август 2013 г.

„Заедно с теб” и „Ново начало” настояват за създаване на фонд за лечение на зависими към МЗ



По данни на Държавния департамент на САЩ близо 200 000 са наркозависимите у нас, а 30 000 са употребяващите хероин. А според СЗО съотношението на употребяващите амфетамини
спрямо тези на хероин е 1 към 3.
„Това означава, че около 120 000 са на синтетична дрога”, поясни ръководителят на терапевтичната програма за зависими „Ново начало” Желяз Турлаков.
Той обаче смята, че цифрата на употребяващите амфетамини може да се увеличи с още 60 000 българи.
По думите му обаче за 10 г. консултации в програмата са потърсили едва 1000 човека. От тях половината са преминали лечение, а 250 т. е. една четвърт вече са чисти. Дълготрайната терапия е 8 месеца, в които зависимите живеят в изолация. Престоят им е 350 - 400 лева месечно, които родителите поемат, тъй като държавата плаща само метадоновото лечение. Според Закона за здравето 1% от приходите от акцизите върху цигарите и алкохола трябва да бъде осигурен за лечение на зависимости.
От „Ново начало” и пациентската организация „Заедно с теб” настояват за създаване на фонд за лечение на зависими към МЗ.

„Симеон Дянков злоупотребяваше със средствата от акцизите и сумите, предназначени за зависимите не отиваха към Министерството на здравеопазването", заяви Пенка Георгиева от Пациентски организации „Заедно с теб", която твърди, че последната превеждана сума по тази линия е била по времето на здравният министър  проф. Анна-Мария Борисова.
„Става въпрос за 1,7 милиона лева, което е много под средствата, които принадлежат на
зависимите според закона", допълни тя и спешно призова от името на пациентските организации да се направи национална програма и стратегия за зависимите хора в България. Междувременно бившият финансов министър се изявява в ново амплоа - като коментатор на американското издание „Уолстрийт джърнъл", където говори за протестите в България. В анализа си Дянков твърди, че „от началото на прехода към демокрация продължителността на живота нарасна със седем години благодарение на удвояването на бюджета за здравеопазване и бързото намаляване на пушенето". Според него българите протестирали, защото искали България да стане нормална страна и да не се чувстват вече като втора ръка европейци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар