Translate

вторник, 13 август 2013 г.

Всеки пети в България – с психични отклонения



Сочат данните от епидемиологично изследване за броя на психично болните. То обаче не включва някои наследствени заболявания, както и шизофренията.Според данните на Националния център по обществено с поведенчески или психичните разстройства са едва 140 000 души.Ако хората с психични отклонения са 140 000 , от тях с разстройства на настроението са около 26 000 българи, а от невротични разстройства, свързани със стрес - близо 15 000, посочва изследването.
Причината за разликата в цифрите се обяснява с факта, че въпросното проучване обхваща само пациентите с психични отклонения, които се водят на отчет т.е. посещават здравни заведения.
В страната реално има много голяма скрита заболеваемост, която изобщо не се и регистрира.
По данни на националната статистика за всички психично болни се грижат около 500 психиатри в 12 центъра за психично здраве. Психиатричните легла у нас са около 4600.
Както повечето хронични заболявания, в жегата се обострят и психичните като шизофренията например. Лятото и жегата провокират обостряне на психиката дори у здрави хора, които никога не са имали психични проблеми.

От 2001 г. няма задължителна диспансеризация, т.е. състоянието на болните не се следи и контролира редовно, освен ако те не пожелаят.Трябва да има регистър на психично болните, в който да се вписват болни с хронични проблеми и такива, които се нуждаят от продължителни грижи. У нас е нужна по-добра грижа за всички пациенти с психиатрични проблеми, които са извън болниците.
Според учените стресът е основна причина за невротични разстройства и при огромен процент от случаите именно той е отключил лудостта.

Общопрактикуващите лекари и психиатрите от доболничната помощ да оказват и първа психологическа помощ на жертвите на различни травми и загуби, за да не развият страхови неврози и депресии. Това препоръчва Световната здравна организация на нашите доктори в последния си доклад в областта на психичното здраве за възрастни и деца.

Предложението е направено след доклад, базиран на проучване в 21 страни. 10 процента от анкетираните са признали, че са станали свидетели на различен вид насилие.
Около 22 на сто пък участвали в междуличностно насилие. Други 18 процента станали очевидци или потърпевши на аварии и инциденти, а 12 на сто са видели или получили различни травми или наранявания. За около 3,6 процента от хората станало ясно, че страдат от различни форми на посттравматично стресово разстройство. Глобалната програма за действие на психичното здраве е разработена през 2008 г. Целта й е да се разшири обхватът на действие на психичните и неврологични разстройства и нарушения. Очаква се програмата да се разшири, като се включват грижи за болните вследствие на посттравматично стресово разстройство, породено от силен стрес или тежки загуби, уточнява докладът на СЗО.

Едва 2% от общите разходи за здравеопазване у нас отиват за лечението на психчноболните.





Няма коментари:

Публикуване на коментар