Translate

вторник, 13 август 2013 г.

Уникална операция на колянна става извършиха ортопедите в болница „Софиямед"



Интервенцията позволява пълно възстановяване след тежки травми и катастрофи

Сложна операция на коляно извършиха ортопедите от Клиниката по артроскопска травматология в болница „Софиямед". Пациентът е 26-годишен мъж с множество оплаквания след претърпяна автомобилна катастрофа и получена тежка травма на колянната става.
„Този вид травми познаваме още като „бордови", тъй като подобна увреда може да се получи единствено при силен, директен удар - най-често при автомобилни катастрофи и по-рядко при практикуването на някои екстремни спортове", споделиха лекарите от клиниката.
Увреждането възпрепятства не само движението, но и опората така, че пострадалият не може дори да застане стабилно на болния си крак.
„Пациентът постъпи със сериозни оплаквания, понеже подобна травма влияе изключително много на качеството на живот и той не може да извършва елементарни действия от ежедневието. Оплакванията се дължат на т. нар. зад-
но-външна нестабилност на коляното, която е резултат от скъсването на задна кръстна връзка и външна странична връзка", поясниха още от лечебното заведение.
Сложността на операцията се определя от многопосочната нестабилност на ставата в този случай. Именно атакуването на такава комбинирана увреда на връзки е най-сложната хирургия на коляното, за която са необходими сериозен опит и подготовка на екипа.
„Дори в нашата клиника не извършваме такива операции често. Докато пластиката на предна кръстна връзка вече е широко навлязла у нас, то пластиката на задна кръстна връзка е изключителна рядкост поради сложността на процедурата. В този случай ние направихме артроскопски асистирана реконструкция едновременно на задна кръстна и странична връзка.
Операцията премина успешно, пациентът се чувства добре, което е и най-важното. Предстои му възстановяване. При добра рехабилитация то обикновено е сто процента в такива случаи и позволява натоварвания, включващи и спорт. Успяваме да помогнем благодарение на дългогодишния ни опит, екипната работа с колегите ми д-р Валери Петров, д-р Павел Краевски и д-р Иван Дойчев и съвременната апаратура, с която разполагаме", сподели доц. д-р Антони Георгиев, завеждащ Клиниката по артроскопска травматология в МБАЛ „Софиямед".
В болницата работи екип от висококвалифицирани специалисти в областта на артроскопията, колянната хирургия (увреди на менискусите, коленните връзки, ставния хрущял и др.) и спортната травматология. Клиниката по артроскопска травматология разполага с последно поколение медицинска апаратура.
Доц. Антони Георгиев пръв въвежда оперативната артроскопия на колянната става в България още през 1987 г. Годишно той и екипът му извършват около 1000 операции при травматични и болестни увреди на колянната,раменната, глезенната и други стави. Негови пациенти са редица елитни спортисти, сред тях олимпийски, световни и европейски шампиони.

В."24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар