Translate

вторник, 13 август 2013 г.

Сираци готови да се откажат от България



Държавата спира да се грижи за хората, които напускат социалните домове, след като навършат 18 години, заяви на пресконференция Горан Горанов, който от 10 години живее на улицата заедно с още 300 човека. Многократните им молби за помощ, които са отправяли към институциите, са останали без отговор. Днес те настояват за промяна в социалната политика на страната:
В момента държавата поема грижа за сираците до навършване на 18 години. По закон те трябва да напуснат домовете след навършване на пълнолетие. След това имат право да живеят 3 месеца в домове за временно настаняване. След като станат пълнолетни, младежите остават на улицата, без да им бъде осигурен дом или възможност да започнат работа.
Горанов заяви, че сираците са част от обществото не само по празници: „Да се сещат не само на Коледа и на Нова година за такива деца. Може на много хора да не им харесва, но ние сме част от това общество".
Той е категоричен, че ако институциите продължат да не обръщат внимание на сираците, ще се откаже от българското си гражданство: „Аз ви уверявам, че лично ще организирам всички младежи, които са напуснали домовете, и ние лично ще отидем на българската граница и там ще захвърлим нашите български паспорти с мотива, че тук нас не ни ценят като българи".
Работодатели също проявяват дискримнационно отношение към бившите възпитаници на социални домове, като отказват да ги наемат на работа най-често заради етнически предразсъдъци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар