Translate

понеделник, 9 март 2015 г.

Парламентът прие на първо четене законопроект за Фискален съвет и корективни механизми внесен от Министерския съвет



Създаването на новия независим орган е изискване, заложено в Директива 2011/85/ЕС на Съвета от 8 ноември 2011 г. за изискванията за бюджетните рамки на държавите членки.
Законопроектът бе гласуван без дебати: 116 народни представители бяха „за" и само един против. Единствен народният представител от Патриотичния фронт Слави Бинев попита пред кого се отчита този съвет, кой го оценява и колко пъти за шестгодишния си мандат може да бъде оценяван. Отговор не последва.
Със законопроекта се транспонират част от разпоредбите на Директива 2011/85/ЕС на Съвета от 8 ноември 2011 г. за изискванията за бюджетните рамки на държавите членки. Директивата въвежда определени изисквания за националните бюджетни прогнози, средносрочните бюджетни рамки и националните числови фискални правила. Законопроектът урежда създаването, функциите, съставът и дейността на Фискалния съвет, както и въвеждането и прилагането на автоматични корективни механизми. Законопроектът определя основните цели на новия независим орган. Дефинирани са основните принципи, въз основа на които Фискалният съвет ще осъществява дейността си. Основната функция на съвета ще бъде наблюдаването на спазването на числовите фискални правила, определени в Закона за публичните финанси и отнасящи се за сектор "Държавно управление" и консолидираната фискална програма. Съветът ще изготвя становища относно пролетната и есенната макроикономически прогнози на министъра на финансите. Съветът ще изготвя и мотивирано становище по отчетите за изпълнението на държавния бюджет, бюджетите на Държавното обществено осигуряване и останалите социалноосигурителни фондове, администрирани от Националния осигурителен институт, и бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар