Translate

понеделник, 9 март 2015 г.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков: При спешния пакет няма да има листа на чакащите



Пациентите, чието състояние е животозастрашаващо, няма да попадат в листата на чакащите за лечение. В това число влизат и хората, чиито заболявания попадат в групата на социално
значимите - тези, които предизвикват най-висока смъртност и трайна инвалидизация, заяви пред БНР д-р Шарков. Коментарът му бе по повод на твърдението от страна на болниците, че незаплащането на надлимитната дейност ще доведе до създаване на листи на чакащи.
„При спешния пакет няма да има листа на чакащите, защото това е въпрос на държавна политика. Пациенти, които са с животозастрашаващи състояния, пациенти, чиито заболявания попадат в групата на социално значимите – тези, които предизвикват най-висока смъртност и трайна инвалидизация – не могат да бъдат в листата на чакащите. И това ще бъде много стриктно следено“, подчерта той и допълни, че разделянето на здравните пакети на „базов“ и „допълнителен“ ще може да бъде осъществено до средата на годината, ако законът бъде приет…
В базовия пакет влизат заболяванията, които най-често предизвикват смъртност и трайна инвалидизация, както и майчиното и детското здравеопазване. Допълнителният пакет не води до задължително здравно застраховане, поясни зам.-здравният министър. Той бе категоричен, че няма да се увеличава здравноосигурителните вноски.
„Ако пациентът, както и в момента, иска да има своя здравна застраховка, тя е по тарифите, които са определени от здравно-застрахователните дружества и няма общо с тези 8%. Ако пациентът е в листата на чакащите или лечебното заведение има необходимия ресурс, в рамките на съответния месец да поеме този брой пациенти и пациентът е в този брой, той ще ползва единствено това, което плаща като здравноосигурителни вноски към НЗОК. Ако пациентът не желае да бъде в листата на чакащите и иска да мине по-бързо, тогава трябва да плати допълнително в доброволното здравнозастрахователно дружество т.е. хората с допълнителна застраховка ще могат да се лекуват с предимство, докато тези, които разчитат само на осигуровките към държавата, ще трябва да чакат “, обясни д-р Шарков и припомни, че в началото на 2014 година болниците са можели да харчат между 50% и 70% от предвидените за тях пари, а сега са заложени плащания от 95 процента за лечебните заведения, които осъществяват спешна помощ, и 90% за останалите.
„В последните 3 години броят на пациентите, които преминават през нашите болници, е почти константна величина. Тоест таванът е достигнат и ако някой си е позволявал нечестно да отразява броя на преминалите пациенти, като че ли вече няма да може да си го позволява", коментира д-р Шарков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар