Translate

понеделник, 9 март 2015 г.

ВСИЧКО В ДЪРЖАВАТА е източено!



Едно време през зимата автобусите си караха така през ноември слагаха на предното стъкло табелка „Водата източена" и цяла зима не я сваляха - така хем те бяха сигурни, че дори да забравят да източат водата, няма да забравят да сложат табелката, хем
ПРОВЕРЯВАЩИТЕ БЯХА СПОКОЙНИ че ако някой баламурник е забравил да си източи водата, сам си е крив, а отгоре на всичко ги е заблудил с табелката.
Върви, да речем, прясно композиран черен влак от Бургас за София. Върви, върви, пък спре. Що? Щото са му източили нафтата. Кой? Елементарен въпрос - отговора го има във всяка читанка - отваряте на урока за пълния член и намирате изречението Цветан Василев източи КТБ, нафтата на БДЖ изсмукаха железничарите, а ВМА натрупа дългове с генерал дерматолог
„Машинистът кара влака". Кара, кара, пък спре, извади един маркуч, мушне го в резервоара и засмуче от другия край, та да потече благинката втубата... Всеки точи каквото може - който си няма локомотив под ръка, се поогледа, пък хване маркуча и засмуче от каквото Бог дал. Ей го на, един, бедният, си нямаше под ръка резервоар с нафта, та се принуди да си източи банката. Сега банката дрънчи на кухо край пътя и никой, даже БНБ-то, не й обръща внимание - какво да й гледаш - куха банка, никакъв келепир вече няма от нея... Даже от табелка „Банката източена" няма нужда - във всеки вестник го пише и хората си го знаят.
Позабравихме, но е хубаво да си спомним как само преди две години набутаха ей такъв маркуч в Здравната каса и източиха и нея. Под предлог, че като се пооправели, щели да върнат източеното. Май не го върнаха, защото сега касата се озърта откъде да точне и тя нещичко, та да задрънчи нещо друго освен семки и бонбонки в нея... Виж, на нея може да поискаме да сложат табелка „Касата източена", защото доста народ се подлъгва и като закъса, придрасква по вратата й.
Точенето се превърна в национален поминък. Кой до каквото се е докопал от него си точи. Банкерите - от банките, шефовете на фирми - от фирмите си, прокурорите и съдиите неизвестно и недоказано от кого, но в замяна на това е известно, че
АДВОКАТИТЕ РАБОТЯТ КАТО ГАЗОВ ХЪБ или както се казваше по наше време - като гара разпределителна - получават от клиентите и разпределят благинките по останалите етажи на независимата съдебна власт... Някакви въпроси? Защо тоя месец няма наводнения ли? Брей, не ми беше направило впечатление... Не ще да е от времето - те, нашите наводнения от времето не се влияят... Да не би да са източили и водата? Е, тогава вече крайно време е да си поръчаме една по-големшка табелка „И водата - източена" и да я сложим на предното стъкло на държавата.
Наистина - щом даже и генералитетът не остана настрани от общото търчане с маркуч и туба в ръка - онзи ден гледам през прозореца как достолепно, с все лампазите и лъскавите копчета, цял генерал набучи маркуч в болницата си и като дръпна... Друго си е генералският гълток, да знаете, отработена работа! Не е като на цивилните гарги!
Някакви други въпроси? А, имате - правилно питате - защо машинистът, с когото почнахме, кара влака. Не е заради заплатата - тя пък една заплата... И заради пенсията не е - пенсионната възраст се отдалечава от нас със скоростта на прясно зареден бърз влак. От какъв зор тогава се е захванал с тая мръсна и опасна работа?
Ами - защото така са му наредили началниците му. А какво общо имат началниците с нафтата? Абсолютно нищо, естествено, те не карат влака, те карат машиниста...

В. „Златна възраст”

Няма коментари:

Публикуване на коментар