Translate

понеделник, 21 януари 2013 г.

Силикон само след психотест



Правят европейски стандарт за пластичната хирургия


Мераклийките за нов бюст, дупе, нос и плоско коремче вече ще трябва да минават на психо-тест за обща оценка на цялостното здравословно състояние. Допълнително лекарят трябва да обсъди естетичните притеснения на пациента и какви са неговите очаквания след процедурата. Тези правила са предвидени в проект на общ европейски стандарт 16372 „Естетични, хирургични услуги", обясни за „Преса" Камелия Миланова от Българския институт за стандартизация.
Бъдещият стандарт предвижда пациентите да получат устна и писмена информация за процедурата, последиците, ограниченията и усложненията от нея. Проектът разделя операциите на три категории според сложността им. Услугите от първата група се наричат кабинетни и в тях влизат прилагането на ботулинов токсин и филъри и лазерните лечения. Втората група са т.нар. минимално инвазивни процедури, при които се налага поставянето на местна упойка. В трета влизат големите хирургични намеси, които задължително се правят в болница или клиника, като оформяне на клепачи и нос, поставяне на силикон и оформяне на тялото.
В момента проектът е на фаза обществено допитване във всички страни членки, като у нас предстои второ обсъждане. При първото пластичните хирурзи са изразили сериозни забележки към много от текстовете. То ще започне в края на февруари и ще продължи 4 месеца. Едва в началото на 2014 г. се очаква Европейският комитет по стандартизация да излезе с официален документ.
Това обаче е само технически стандарт, който има препоръчителен характер, подчерта Миланова. За да стане задължителен, здравното министерство трябва да създаде работна група, която да предложи медицински стандарт, базирайки се на техническия. Едва след това всеки пластичен хирург и клиника ще са длъжни да го спазват.


Жулиета Миткова
В."Преса" 
---------


Бъдещият стандарт ще даде препоръки за медицинските услуги за промяна на външния вид преди, по време и след процедурата. Практикуващият задължително е лекар и се препоръчва най-малко една година специализация в областта на естетичната медицина. Пациентите трябва да получат ясна устна и писмена информация за процедурата, последиците, ограниченията и усложненията от нея.
Според стандарта естетичните процедури при пациенти под 18 г. трябва да се правят по изключение и с писменото съгласие и на двамата родители.
Посочва се, че рекламата трябва да се избягва. Необходимо е финансово споразумение при усложнения, а отстъпки и бонуси не бива да се използват.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар