Просто трябва да се храним рационално като броят
на храненията да се увеличат на 4 или 5, като се включат малки закуски с пресни плодове и зеленчуци .
Избягвайте компотите, соковете и конфитюрите, тъй като в тях има твърде
много захар, както и сладкишите.
Наблегнете на сушените плодове като стафиди и сливи, които съдържат много калиеви соли.
Забравете за захарта, солта, както и за газираните
напитки. Последните освен захар съдържат и консерванти. Заменете с вода, фрешове или айрян.
В менюто ви салатите трябва да са по-голяма част от общата храна.
Предпочитайте
постните меса -телешко, пилешко,пуешко, патешко, агнешко, заешко. В седмицата, по ваш избор, един ден трябва да е разтоварващ-само на сокове, чайове и салати , 1-2 да са постни, 2-3 месни и поне един ден- рибен.
Растителните масла - зехтин, слънчогледово, рапично,
царевично и др., да се сведат до минимум и да се използват в натурален вид като дресинг. Тях, както и кравето масло добавяйте към храната винаги след термичната и
обработка.
Избягвайте съчетанието на сирене, кашкавал, извара със зърнени и
тестени продукти. Винаги консумирайте обезсолено сирене и маслини.Заместете топените сирена и кашкавала с обезсолена
извара.
Маргаринът, тлъстото месо, сланината, бялото брашно, тестени храни и макаронените изделия просто забравете.Кренвиршите
и колбасите също, тъй като в тях често почти няма месо, а само остатъци,сланина и много консерванти. Пастетът също може да е смес от
месни остатъци.
Забравете още майонеза,
кетчуп, сосове. Повечето са висококалорични, с голямо съдържание на мазнини и
въглехидрати, пълни с химикали
(оцветители, подсладители, заместители и т.н.), и дори генномодифицирани
съставки.
Ограничете консумацията на хляб и то най-вече на белия.Хлябът
и продуктите, направени от бяло брашно, забавят храносмилането и са една от
основните причини за развитието на заболявания на стомашно-чревния тракт. Заменете го с типов или пълнозърнест, картофи, кафяв ориз,
бобови храни, царевица, овесени ядки, жито, ленено семе. Зърнените храни успешно заместват хляба. Дори
пълно-зърнестият хляб е с висок гликемичен индекс и много сол.
До минимум сведете консумацията на солети, бисквити, чипс, микс от въглехидрати и мазнини, обвити в изкуствени
подобрители и с подобаващо количество сол, и др.
Ако
на етикета е отбелязано "частично хидрогенирано масло" или
"втвърдено масло", най-добре не го купувайте.
Наблегнете на закуската и не вечеряйте след 18 ч.
Няма коментари:
Публикуване на коментар