Translate

четвъртък, 14 декември 2017 г.

Унгарският посланик в България - Нейно превъзходителство Текла Харангозо благодари на УМБАЛ Бургас с картини на известни унгарски художници



Подаръкът бе доставен в болницата от Тамаш Будаи, търговско аташе в Посолството на Унгария в София.
15-те графики ще бъдат разположени на видно място в Бургаската болница, увери изпълнителният й директор д-р Бойко Миразчийски. Историята на картините е много интересна - те са рисувани по времето на социализма от унгарски художници, дошли на пленер в България. След промените през 1989 г. изчезнали и били открити наскоро в архивите на бившия Партиен дом. Картините са върнати на Република Унгария. Впоследствие са направени репродукции, които се подаряват на важни гости и при протоколни визити.
Поводът, по който болницата в Бургас получава признателността на посланика Текла Харангозо и консула Чаба Балаж, е случай с унгарска пациентка от това лято. Младата жена е приета в болницата след тежка катастрофа и прекарва в Отделението по реанимация близо месец. Състоянието й е изключително тежко, но лекарите успяват да я стабилизират и транспортират в Унгария.
"Затова благодарим много на д-р Антон Григоров, началник Отделение по реанимация и д-р Светлозар Георгиев, зам.-директор и неврохирург. Жената вече е добре, може да ходи и да говори", сподели  Будаи, който поддържа връзка със семейството й. Той допълни, че Бургас и София са водещи градове по посещение от страна на унгарски туристи и затова властите в Унгария изключително много разчитат на Бургаската болница.
"Постоянно въвеждаме нови технологии в лечението, стремим се да подобряваме и битовите условия", каза д-р Миразчийски. Двамата с  Будаи  обсъдиха възможността за провеждане на обучения на бургаски лекари в гр- Мишколц в Унгария. Бургас е побратимен град с Мишколц, там има и университет с медицински факултет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар