Translate

сряда, 22 март 2017 г.

Мащабна кампания за ранно откриване на глаукома и предотвратяване на слепотата стартира в страната



Световната седмица за борба с глаукомата се проведе от 12 до 18 март.
За разлика от предходни години, когато за глаукома се говореше само през  тази седмица, сега в цялата страна ще се проведе мащабен безплатен скрининг за ранно откриване на заболяването, който ще продължи до м. октомври.
Стартът бе обявен от Сдружение „Пациентска организация „Глаукома“ и офталмологичната общност Глаукомата е сред водещите причини  за необратима слепота.
Мерките, набелязани за ранно откриване и качествен живот на вече диагностицираните пациенти са: редовен скрининг, покриване от НЗОК на образни изследвания за глаукома, цялостна реимбурсация на антиглаукомните медикаменти. Сега здравната касата покрива до 50% от тези препарати, което е недостатъчно, като се има предвид, че очните заболявания водят до най-високия процент инвалидизация, а оттам – и до увеличение на разходите за инвалидни пенсии, придружители и др.
По данни на НЗОК диспансеризираните болни с глаукома в България  са 78 487 души. Две трети от тях са жени, а близо 64 000 души са над 60-годишна възраст. Всяка година новооткритите случаи са около 7500, което е много по-малко от реалната заболеваемост.
Има региони, където откритата заболеваемост е под 1%. Това означава, че огромен брой от жителите на тези населени места трябва да бъдат насочени към скрининг. Сред регионите с нисък процент на откриваемост на заболяването са: Благоевград, Враца, Добрич, Кърджали, София област, Търговище, Смолян, Шумен и др.
До края на м. октомври т.г. в цялата страна ще се проведат безплатни прегледи за глаукома на рискови пациенти. Телефонът за информация и записване е 070010126 (на цената на един градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи).
.


Няма коментари:

Публикуване на коментар