Translate

вторник, 19 ноември 2019 г.

Теодор Ушев получи наградата на НДК за принос към българската култура


Столична община му връчи Грамота за принос, популяризиране, опазване и развитие на културата в София

В емоционалната атмосфера на препълнената зала 1 на НДК зрителите на Киномания станаха свидетели на уникално събитие, включващо две премиери в една вечер, озаглавена „Нарисувай ми тъга”- музикално-визуалният спектакъл на Токийския университет „Четирите годишни времена” в изпълнение на Куарто кватрет и художествени картини на четирите сезона, нарисувани от четирима различни художници, сред които и Теодор Ушев, както и българската премиера на филма на Теодор Ушев „Физика на тъгата” по романа на Георги Господинов.
Един от най-успешните визуални артисти на България - Ушев получи Наградата на НДК за принос към българската култура - статутката "Възраждане", реплика на едноименната статуя на художника Димитър Бойков, разположена в Централното фоайе на НДК.
На свой ред, изпълнителният директор на НДК Ангел Митев и председателят на Съвета на директорите Борислав Велков направиха символичен жест, като преотстъпиха правото да връчи наградата учителят на Теодор Ушев по анимация – Красимир Иванов.
Ушев получи и Грамота за принос, популяризиране, опазване и развитие на културата в София от Столична община, която му бе връчена от кмета на столицата – Йорданка Фандъкова, която му благодари за всичко, което прави за нашия град.
Миналата година, знаете първата изложба, която направи Теодор Ушев в България в София беше в общинската Градска художествена галерия „Като в тъмно огледало” – невероятно преживяване, но заедно с това той помогна и се включи в дискусията за превръщането на пространството под мавзолея в галерия за съвременно изкуство, а утре ще бъде част и от проекта, в който вече се включи и Георги Господинов, и ще се срещне с ученици, студенти и с младите хора на София”, заяви Фандъкова.
Видимо развълнуван Ушев благодари на НДК, на екипа на Киномания сподели:
-Тази награда ми е една от най-важните, да не кажа и най-важната, защото ми напомня на летящ човек, а това е основното нещо, към което се стремим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар