Translate

вторник, 19 ноември 2019 г.

До 2060г. - 14,4 млн.души в ЕС ще имат предсърдно мъждене


За втори път НПО провежда безплатна скринингова кампания в малки населени места

Вчера стартира Международната седмица на предсърдното мъждене - най-често срещаната и най-опасна сърдечни аритмии, която засяга хора от всички възрасти. Данните на Европейското кардиологично дружество /ESC/ от проучване м. юни т. г. сочат, че около 7.6 млн. души в ЕС имат предсърдно мъждене /ПМ/, като се очаква до 2060г. броят на засегнатите да достигнат 14.4 млн. души.
И тази година мотото на кампанията е - „Открий. Защити се. Коригирай. Усъвършенствай“. Фокусът ще е върху последиците /най-тежките от тях са мозъчния инсулт или сърдечната недостатъчност/, до които може да доведе предсърдното мъждене, ако не е диагностицирано и не е приложена адекватна терапия. Специалистите припомнят, че пациентите с ПМ имат 5 пъти по-голям риск от сърдечно-съдов инцидент - главна причина за емболични инциденти /в 75% от случаите са мозъчно-съдови – инсулти/. При около 30% от пациентите, диагностицирани с ПМ, няма съпътстващо сърдечно заболяване.
ПМ много често няма никаква клинична изява, като поради тази причина остава неразпознато и нелекувано. Измерването на пулса е съществена част от профилактиката, която всеки трябва да провежда. При отчитане на регулярни отклонения от нормата трябва да се търси консултация със специалист.
Превенцията включва редовни и дозирани физически упражнения, здравословна диета, отказ от тютюнопушене и алкохол, постоянен контрол на кръвното налягане и диабета.
Националната пациентска организация /НПО/ ще отбележи Международната седмица на предсърдното мъждене за втори път със скринингова програма за безплатни прегледи на пациенти от малки населени места, които са в риск от ПМ. Записването става през личните лекари и/или преглеждащите специалисти.
От НПО припомнят, че през 2018г. са били скринирани 427 пациенти от 11 населени места, а през месец май 2019г. са осъществени прегледи на 301 души от 13 градове и села.


Няма коментари:

Публикуване на коментар