Translate

вторник, 19 ноември 2019 г.

Google тайно събирал здравни данни


Партньорството на търсачката с най-голямата неправителствена здравна организация в САЩ – Ascension е по секретен проект за събиране на лична информация, свързана със здравето на милиони американци в 21 щата, съобщи Wall Street Journal, цитиран от Агенция Ройтерс.
Проектът се казва „Найтингейл“ /Nightingale/ и е стартирал през миналата година в щата Сейнт Луис, където е базирана компанията Ascension, която е прехвърлила данните на пациентите в "облачната" услуга на Google. Целта е да създаде нова услуга и технология за анализ на здравна информация, която включва търсачка и изкуствен интелект, която да обработва събраните данни. Които обхващат много голям обем от информация - лабораторни резултати, медицински диагнози, хоспитализации, както и много други параметри, даващи пълна картина на здравната история на милиони хора, заедно с техните имена и дати на раждане.
Партньорите на организацията пък имат достъп до търсачка, която им дава общ преглед над здравните данни на пациентите, пише сп. Forbes. Всичко това създава големи опасения от злопупотреба с информация за пациентите.
Ascension твърди, че данните са защитени много добре и достъпът до тях е ограничен.
Google коментира в блога си, че информацията на пациентите е изолирана и няма да бъде комбинирана с никакви други данни на потребителите.Технологията все още е изцяло тестова и не се прилага клинично. Това е и причината да се използва кодово име за проекта, твърди и Google.

Няма коментари:

Публикуване на коментар