Translate

вторник, 19 ноември 2019 г.

Участници в обучение за работа с доброволци от различни европейски държави заявиха своята гражданска позиция за толерантност и равнопоставеност


32 младежки работници от 13 държави се включиха в Шествие за равнопоставеност, което се проведе в Пловдив на 16 ноември. Те са представители на организации, които работят с доброволци в подкрепа на различни граждански каузи. Участниците от България, Германия, Чехия, Испания, Словакия, Румъния, Северна Македония, Естония, Австрия, Полша, Италия, Унгария и Турция бяха в България, за да подобрят своите умения за работа с доброволци.
Младежките работници категорично подкрепиха посланието на Шествието „Заедно е супер”. Всички те във всекидневието си работят за един по-добър и многообразен свят, където хората се отнасят с уважение един към друг независимо от етнически произход, религия, цвят на кожата, сексуална ориентация и полова идентичност, увреждане или друга идентичност. „От доброволчеството израстват чудеса”, „Ние гласуваме за толерантност” и „Доброволчеството е за всеки” гласяха част от плакатите на международните участници.
Домакин на международното обучение беше Си Ви Ес – България. Тренингът се проведе от 11 до 17 ноември в гр. Пловдив. Целта на обучението е да се популяризира философията на доброволчеството и да се насърчи качественото управление на доброволци в различни сфери на гражданския сектор.
От декември 2016 над 30 000 млади хора от цяла Европа са участвали в различни проекти на Европейския корпус за солидарността, допринасящи за затвърждаване на ценностите на солидарност и равнопоставеност на Стария континент. Настоящото обучение подпомага постигането на тези амбициозни цели като изгражда у участниците умения за работа с доброволци. Някои от тези споспобнсти включват познаване на мотивацията за доброволчество, умело кординиране на задачите, насърчаване на обучителния процес, разпознаване на постигнатите успехи и изказване на благодарност.
Си Ви Ес – България работи за насърчаването на повече млади хора да се ангажират в доброволчески инициативи. Организатори и участници в обучението са единодушни, че доброволчеството е една от важните стъпки в изграждането на функциониращо гражданско общество, в което младите хора активно търсят решение на социални, екологични и икономически проблеми.
Обучителите имат дългогодишен опит в управлението на доброволци в местни и международни доброволчески инициативи. Катерина Стоянова е координатор в Си Ви Ес – България на Проект Бежанци и ръководи работата с многобройните доброволци по време на София филм фест. Наталия Живкова е един от първите български доброволци по Европейска доброволческа служба още в далечната 2002 г. Днес Наталия води международни обучения и
кординира български младежи, които участват в европейски доброволчески проекти.
Обучението е част от проект "Доброволчество от А до Я" /№2019-2-BG01-KA105-062812/, който се осъществява с подкрепата на програма Еразъм+ на Европейската комисия и Център за развитие на човешките ресурси.

Няма коментари:

Публикуване на коментар