Translate

сряда, 20 ноември 2019 г.

Антимикробната резистентност, ако продължи да нараства, до 2050г. ще доведе до 10 млн. жертви


А това е съизмеримо единствено с броя на злокачествените заболявания. В следващите 30г. инфекциите ще убиват повече хора, отколкото онкологичните заболявания. Италия и Гърция са на челните места по смъртни случаи в резултат на антибиотична резистентност, а България е на 16 място сред европейските държави. Неразумното и неправилно използване на антимикробни средства в хуманната и ветеринарната медицина, води до появата и разпространението на резистентни микроорганизми, както и до липсата на ефект от лечението и повишаване риска от смъртен изход.
Ежедневно се откриват бактерии – резистентни към почти всички групи антибиотици.
Смъртността в следствие на инфекции /в световен мащаб/, причинени от резистентни микроорганизми, възлиза над 700 000 случая годишно, от които 33 000 са в Европа. По тази причина е важно да бъдат прилагани адекватни мерки за обучение на медицинския персонал, както и за промяна на поведението на хората.
В ЕС социалната тежест от инфекциите се е удвоила и след 2007 г. тя вече е по-висока от СПИН, туберкулоза и грип взети заедно.
Близо 80% от антибиотиците в хуманната медицина се използват в доболничната помощ, основно при лечение на инфекции на горни дихателни пътища, инфекции на средно ухо, риносинуити и др., което не е обосновано, защото на практика отиват за лечение на нелечими с тях заболявания.
В болниците у нас масово се използват евтини широкоспектърни антибиотици като цефтриаксон например, което е друг голям проблем, тъй като по този начин се намалява тяхната ефективност.
До края на годината предстои да бъде готов за публично обсъждане Национален план за действия срещу антимикробната резистентост, който ще включва стратегия и финансова рамка т.е. планът ще обхване всички въпроси, свързани с рационалната употреба на антибиотиците в хуманната и ветеринарната медицина, антимикробната резистeнтност както и аспектите, имащи отношение към опазването на околната среда.
Във всички класове антибиотици се наблюдава резистентност, включително и към новите антибиотици, съобщи Янко Иванов, зам.-министър на земеделието, храните и горите. Предприети са законодателни промени за ограничаване на използването на антибиотици във ветеринарната медицина, които целят недопускане на неконтролирана употреба, както и на групово третиране на животните, а само индивидуално лечение, ако има показания, уточни той.
Предстои стартът на онлайн платформа, за обучение не лекари от първичната извънболнична помощ /ПИМП/, относно антибиотичната резистентност и проблемите свързани с нея. Това е много важна стъпка по пътя към създаването на адекватна информационна среда за практикуващите лекари по отношение на рационалната употреба на антибиотиците, категоричен бе той. И припомни, че у нас самолечението с антибиотици е продължаваща все още практика. Например за хрема хората приемат антибиотици, без да търсят лекарска помощ, а тя се причинява от вируси и антибиотичното лечение не е ефикасно.
В процес на разработване са 51 нови антибиотици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар