Translate

събота, 27 ноември 2010 г.

Бременни искат декларацията за информирано съгласие да не им се "тика" в ръцете преди самото раждане

Бъдещите майки настояват да имат възможност да откажат  някоя/и или всички процедури в документа „Информирано съгласие", чрез който се уведомяват какви процедури ще им бъдат направени по време на раждането.
Сега те са лишени от възможността да отбележат, че не са съгласни с една или повече от изброените медицински интервенции в него. 
Друго тяхно  искане е декларацията да се промени и да им се предоставя не по-късно от началото на седмия месец от бременността, за  да могат  да се запознаят с нея на спокойствие, а не тя да им се "тика" в  ръцете преди самото раждане. Те настояват  болниците да качат този документ в сайтовете си.
Според тях декларацията за информирано съгласие трябва да съдържа, както информация за потенциалните рискове и странични ефекти на предлаганите дейности,  така и  информация за алтернативите на възможните интервенции, включително възможността да не се предприема нищо.
Неправителствените  организации „Родилница" и „Естествено" са инициатори на инициативата, пред АГ болница Майчин дом-София, наречена "Инфогласност – Информирано ли се съгласяваш?", във връзка с Международния ден за премахване на насилието над жените -на 25-ти ноември
Според представителите на сдруженията сега бременните подписвали в състояние, което не им позволява за се запознаят задълбочено с медицинските интервенции, които им се предлагат.
Например при епизиотомия, има вливане на определени вещества, които ускоряват родилния процес. Тези интервенции често се прилагат съвсем рутинно и без да се налагат. Вместо да са от полза самите процедури, едно съвсем нормално протичащо раждане завършва с цезарово сечение, с вакуум екстракция или неща, които не са добри нито за майката, нито за бебето, твърди Милена Николова от сдружение “Естествено”. 
От групата „Родилница” отчитат, че на много места липсва достатъчно разбиране за информираното съгласие като процес на комуникация между лекари и пациенти. 

В момента вариантите на „Информирано съгласие”, предлагани в българските болници, не насърчават медицинския персонал да спазва правата на пациента и раждащата жена в частност, твърдят от двете организации. 
Присъстващите внесоха официално писмо в МЗ и НЗОК с предложения за промяна на практиките по отношение на информираното съгласие на родилките в България и за сформиране на работна група за ревизиране на документа „Информирано съгласие”, с цел постигане на по-добро разбиране за правата и задълженията на лекари и пациенти.



Няма коментари:

Публикуване на коментар