Translate

сряда, 24 ноември 2010 г.

През 2050 г. българите ще бъдат малцинство в собствената си държава. Това прогнозираха от Центъра за демографска политика


Според проф. Петър Иванов, представител на организацията, българският народ ще се стопява с бързи темпове и след 40 години ще наброява едва 800 000 души.
В същото време малцинствата ще нараснат значително. Ромите ще достигнат до 3.5 млн. души, а представителите на турския етнос – 1.2 млн. души.
Прогнозата за 2100 г. е - 300 000 българи ще съжителстват с 8 млн. роми и 1.5 млн. турци.
В близките десетилетия България ще се удави. Виждам безпомощност на българските политици пред етническия конфликт, който ще бъде атомна бомба за държавата ни, изказа се емоционално преподавателят по политология в УНСС проф. Трендафил Митев.
Намаляването на българите и увеличаването на малцинствата ще доведе до икономическо и политическо отслабване на държавата. Ще се задълбочат проблемите в образователната система и ще отслабне научният и творческият потенциал, подчерта деканът на Геолого-географския факултет на Софийския университет проф. Петър Славейков.
Организацията от научни сътрудници, университетски преподаватели и общественици разработва стратегия, за да се избегне демографската катастрофа. Те поискаха институция, която се грижи за българския народ, защото в момента има защита само на малцинствата. От центъра вече са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, за да го предупредят за проблема.

Няма коментари:

Публикуване на коментар