Translate

сряда, 24 ноември 2010 г.

Папа Бенедикт XVI се изказа в подкрепа на използването на презервативи

но само с цел предпазване от болести, предаде Си Ен Ен.
Изказването е взето от книгата Light of the World: The Pope, the Church, and the Signs of the Times, (Светлина на света: Папата, църквата и знаците на времето) написана от немски журналист и цитирано от ватиканския вестник "Осерваторе романо" в аванс.
-Има случаи, в които употребата им може да бъде оправдана. Например, когато проститутка използва презерватив, това вече е морална стъпка и показва отговорност и е първа стъпка към по-нравствено отношение към сексуалността. Но той  подчертава, че кондомите "не са начинът за борба със заразата от СПИН" и осъжда употребата им като банализиране на половите отношения.
Според нюйоркски епископ фактът, че папата изобщо е повдигнал темата, е забележителна стъпка за католическата църква.
Анализатор на Си Ен Ен смята, че изказването не е официалната политика на Ватикана, но все пак показва гъвкавостта в мисленето на Бенедикт XVI за кондомите като начин за предпазване от полови болести.
Журналистът припомня, че и други служители на Ватикана са допускали употребата на презервативи с цел превенция от СПИН, но изказването на папата не променя коренно политиката на църквата по отношение на контрацептивите.
Си Ен Ен припомни, че през 2009 г. по време на африканската си обиколка Бенедикт XVI заяви, че начинът Черния континент да се справи с епидемията от СПИН е използването на кондоми, „в противен случай проблемът ще се задълбочи".
Би Би Си к отбеляза, ч изказването на папата е било приветствано от програмата на ООН за борба със СПИН/ХИВ, както и от католически реформатори.
„Това е стъпка напред, която признава, че употребата на кондоми е правилното действие при предпазване то от СПИН", заяви дирен торът на програмата н ООН. Организация за борбата с ХИВ в Кения същ приветства мнението на Бенедикт XVI.
От католическата група за реформа „Ние сме църквата" заявиха, че папата най-накрая е показал прагматизъм, докато от гей движение във Великобритания признаха изказването на владиката, но поискаха и официален акт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар