Translate

четвъртък, 19 май 2011 г.

Защо Изпълнителната агенция „Медицински одит” - ИАМО не спазва законите на Р България?

В писмо от Конфедерация „Защита на здравето”, най-голямата национално представена  пациентска организация, обединяваща десетки неправителствени организации и защитаваща правата на пациентите, заявяват, че са силно обезпокоени от липсата на информация какво се случва в Изпълнителна агенция „Медицински одит”, задавайки си въпроса изобщо работи ли тази Агенция и ако да, защо не спазва законите на Р. България?
Те риторично питат как се извършват проверките, има ли лобистки интереси, скрива  ли се информация и си отговарят, че за съжаление не получават отговори на тези въпроси.
Според тях ИА „Медицински одит” НАРУШАВА Наредба  № 14 от 20 април 2010  за условията и реда  за извършване на проверки от  ИАМО и по-точно чл. 11, който указва, че ИАМО е ДЛЪЖНА да кани пациентски представители на организации, защитаващи правата на пациентите, в проверяващите комисии, тъй като досега Конфедерация „Защита на здравето” не е извикана на нито една проверка?!??! Нещо повече от тях дори се укрива  умишлено и последователно информация какво се случва с искане за проверки по техни сигнали.
В тази връзка посочват и конкретен случай. На 12.01.2011 г от Конфедерация „Защита на здравето” е подаден сигнал за М.Д. на 24 г., починал от апандисит. В писмото, придружаващо медицинските документи изрично е изразена и молба техен представител да присъства на тези проверки.
„За съжаление досега нито имаме отговор кой, как, в какви срокове извършва проверка,  нито извършва ли се изобщо проверка, нито имаме информация какво се случва. От телефонни разговори със служители на ИАМО научаваме, че „ май тече проверка, май има заседания на комисия???, но ние нямаме работа там???”. Въпреки искането ни за среща с изпълнителния директор  на ИАМО д-р Златица Петрова, въпреки настоятелността ни, сме свидетели на пълна липса на желание за сътрудничество с нас, което е нарушение на действащите нормативи. ИА „Медицински одит”  нарушава правата ни, нарушава законите и изразходва нашите средства като данъкоплатци без отчет за свършена работа и без прозрачност как точно се изпълняват задълженията. Въпреки искането ни за среща с изпълнителния директор  на ИАМО д-р Златица Петрова, въпреки настоятелността ни, сме свидетели на пълна липса на желание за сътрудничество с нас, което е нарушение на действащите нормативи.
ИАМО се държи изключително незаинтересовано от сигналите  на най-голямата пациентска организация – Конфедерация „Защита на здравето” - КЗЗ.
Какво остава за обикновения гражданин, пациент и данъкоплатец?”, твърдят от конфедерацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар