Translate

четвъртък, 19 май 2011 г.

След броени в България ще бъде представено уникално хапчето, което намалява глада и помага в борбата със затлъстяването съобщи изобретателят му проф. Мартин Минчев

Научното име на изобретението контролен стомашен псевдобезоар. Безоар е термин, означаващ чуждо тяло в стомаха. След поглъщане то се раздува в стомаха до достигане на обем от около 20-25 мл, с което не може да напусне организма по естествен път. След няколко дни престой в стомаха обаче този голям нехранителен „залък" се саморазпада на съставните си фибри и едва тогава напуска стомаха. Постоянното присъствие на няколко такива нехранителни „залъка" довеждат до лесно засищане при хранене и съответно до поемане на по-малко количество храна, защото общият обем на стомаха е намален по неинвазивен начин.
---
Мартин Минчев е български инженер и експериментален хирург, понастоящем редовен хабилитиран професор по електроника в университета на Калгари, Канада, и външен професор по експериментална хирургия в университета на Алберта, Едмънтън, Канада, директор на лаборатория по нискочестотни инструменти към университета на Калгари. Завършва електронна техника в Техническия университет, София, през 1987 година със специализация "Медицинска и ядрена електроника".
През 2007 г. е избран за Fellow of the American Institute for Medical and Biological Engineering със седалище във Вашингтон, ДС, САЩ. Той е и старши член на IEEE, член е на Американската гастроентерологична асоциация. Бил е член на комисиите по оценка на научни грантове на Националната фондация за наука (САЩ) и на Научния съвет по естествени науки и инженерство (Канада). Носител е на най-високите награди за преподаване и научна дейност на университета на Калгари, Алберта, Канада. Почетен професор на Международната медицинска асоциация (България).

Няма коментари:

Публикуване на коментар