Translate

четвъртък, 19 май 2011 г.

VІ Национална кампания "ЕВРОМЕЛАНОМА"

Клиниката по кожни и венерически болести на УМБАЛ "Александровска" ще бъде един от центровете на VІ Национална кампания "ЕВРОМЕЛАНОМА", която се провежда под егидата на Европейската Академия по Дерматология и Венерология. Инициативата е посветена на борбата с рака на кожата и най-вече с един от най-злокачествените му варианти - меланома малигнум.
Кампанията се организира от Българското Дерматологично дружество и се провежда на 18 май 2011 в цялата страна.
Основните цели на кампанията включват:
- безплатни консултации, скриниране и евентуална хоспитализация на пациенти с кожни заболявания;
- популяризиране на проблема за рак на кожата в публичното пространство;
- популяризиране на възможностите за диагностика и лечение на меланома малигнум, както и обсъждане на проблема за качеството на живот при пациенти с тези заболявания.
Прегледите ще се извършват на 18 май 2010 г. (сряда) от 8.00 до 15.00 часа в консултативните кабинети на ККВБ.
Предварително записване на телeфони: 02/9230 447, 494, 511
-------
Дерматолози от цялата страна организират безплатни прегледи в рамките на европейската кампания за профилактика и скрининг на рака на кожата "Евромеланома".
Кампанията се провежда за шеста поредна година във всички европейски държави, като в българската ще участват близо 250 дерматолози. Списъкът на медицинските центрове и дерматолози, които са включени в кампанията е публикуван на сайта www.derma.bg, съобщи проф. Николай Цанков, председател на Българското дерматологично дружество.
Всеки, който има съмнително изменение на повърхността на кожата си, подобно на бенка, незаздравяваща рана или друг тревожен обрив, локализиран на откритите или покритите телесни части би трябвало да се консултира с дерматолог, каза д-р Петьо Брезоев, член на дерматологичното дружество.
В предходните 5 кампании са били прегледани около 13400 пациента и са били открити повече от 500 случая на различни форми на кожен рак. Възрастовата група от 15 до 39-годишни е рискова, честотата на заболяването се е удвоила през последните 20 години.
-------
Хората с млечно-бяла кожа и с лунички са най-застрашени от развитие на рак на кожата при изгаряне от слънце. Мит е, че придобиването на тен е здравословно. Кожата почернява, за да се защити от слънцето, каза доц. Жени Казанджиева, член на Българското дерматологично дружество.
Вторият мит е, че когато почернява човек, той вече е защитен от слънцето - почерняването на кожата се равнява на фотозащитен фактор 4 от UV лъчите, а максималният фактор е 50+, така че почерняването не предпазва от вредното слънчево въздействие.
Тя допълни, че схващането, че кожата не може да изгори докато е облачно или докато човек е във вода, също е грешно. Според нея слънчевите лъчи през зимата също са опасни заради отражението на снега.
Фотозащитните кремове не осигуряват възможност човек да стои по-продължително време на слънце. Те трябва да се нанасят половин час преди излагането на слънце и на всеки два часа да се подновяват, уточни доц. Казанджиева.
Трети мит е, че ако има почивка между излаганията на слънце, кожата не може да изгори.
Силата и броят на изгарянията в детска възраст увеличават в пъти риска от поява на рак на кожата в по-зряла възраст. Заболяването може да се появи без значение от възрастта или пола на човек.
Солариумите не водят до изгаряне на кожата, но концентрацията на UV лъчи е много голяма и има риск от развитие  на рак на кожата. При фото - и лазерна епилация не се работи с такива лъчи, уточни още тя.
В България болните от рак на кожата са 3.7 на 100 хиляди души, но тази цифра никак не е малка, а броят на тези пациенти се увеличава.
-----
Солариумите са изключително вредни устройства, които предизвикват злокачествени изменения на кожата, предупреди официално Световната здравна организация.
В Германия и Великобритания здравните власти категорично ги забраниха за юноши и девойки под 17-годишна възраст. Опасните уреди за красота бавно, но сигурно сеят смърт, особено тези в козметичните салони, в които в повечето случаи работят хора без висше медицинско образование.
Според  лекари от Сдружението на частнопрактикуващите лекари дерматолози освен, че могат да доведат до рак солариумите също така състаряват кожата преждевременно.
Лекарите препоръчват, преди началото на лятото, както и наесен след морето, да се правят прегледи при дерматолог, тъй като проблемите могат да бъдат предотвратени напълно, ако увреждането се открие в началото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар