Translate

четвъртък, 19 май 2011 г.

Тази година 15 май - Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН е под надслов „Да докоснеш човешки животи”

Общо 1 333 са регистрираните хора с ХИВ у нас. От началото на 2011 г. броят на новооткритите случаи е 62, от които 53 мъже и 9 жени на възраст между 20 - 68 години. Най-голям е броят им в София – 21 души, в Пловдив – 12, в Пазарджик – 9, във Варна – 6 и в Стара Загора - 4.
В петте сектора за лечение на ХИВ/СПИН у нас в момента се проследяват 620 души, като 400 от тях получават безплатна трикомпонентна антиретровирусна терапия. През 2011 г. МЗ е доставило на секторите за лечение на СПИН общо 20 различни антиретровирусни медикамента на обща стойност 7 874 068 лева. За осигуряването на непрекъснатост на терапията допълнително от Глобалният фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария са осигурени 1.1 милиона лева за създаване на двумесечен резерв от медикаменти.
У нас 14 257 души са получили безплатно и анонимно консултиране и изследване през първите четири месеца на тази година по данни на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. МЗ припомня, че вирусът на ХИВ се предава по кръвен и полов път. Затова е изключително важно да бъдете внимателни в сексуалните си контакти, както и да не използвате нестерилни игли или спринцовки при нужда. Ако смятате, че сте били изложени на риск от заразяване с ХИВ, непременно си направете изследване и потърсете навременна медицинска помощ. И не забравяйте, че битовото общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване!

Няма коментари:

Публикуване на коментар