Translate

четвъртък, 19 май 2011 г.

Покачване на цените на повечето лекарства очаква всички държави членки на ЕС

Специален баркод върху опаковките на лекарствата ще ни пази от фалшифицирани лекарства, стана ясно а на пресконференция на новоучредената Българска асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ) и Европейската асоциация на фармацевтичните търговци на едро.
Очаква се промените в европейска директива за безопасността на лекарствата да бъдат публикувани всеки момент в европейския журнал след което държавите от ЕС ще имат срок от 18 месеца да изпълнят новите изисквания за опаковките на лекарствените продукти. Директивата описва точно какво представлява знакът за безопасност върху медикаментите, а също и системата за проследяването му от производителя до крайния потребител.
Ако преди години фалшификаторите работеха предимно лайфстайл продукти като препарати за повишаване на потентността и за отслабване, сега не се притесняват да имитират дори животоспасяващи лекарства срещу рак, диабет, сърдечни и други хронични заболявания, каза Моника Дерекю-Поа, изпълнителен директор на Европейската асоциация на търговците на едро с лекарства (ЕАТЕЛ). Според Световната здравна организация ментетата са 10% от общите продажби. В Европа този процент е много по-нисък.
До 2014 г. трябва да заработи системата за проследяване на специалния унифициран код, който гарантира автентичността на лекарствата. Той ще се отпечатва върху лепенка, а тя ще бъде разположена върху опаковката.
Баркодът е двуизмерен и ще съдържа произволно даден сериен номер, национален идентификационен номер, номер на партидата и срок на годност на лекарствения медикамент. Той ще се поставя от производителя и чрез специални апарати ще може да бъда разчетен от дистрибуторите и аптеките. Отделно от това ще има знак, за който все още не е ясно как ще изглежда, който ще гарантира, че опаковката не е отваряна.
Информация за всички произведени в ЕС медикаменти ще се събира на национално ниво и после в единен регистър на ЕС. За създаването на базите данни ще има нужда от инвестиции от страна на търговците на едро. Поставянето на стикера също ще струва пари. Поради това ще има оскъпяване на лекарствата, заяви Моника Дерекю-Поа.
Всички дистрибутори, търговски обекти и контролни органи, ангажирани с разпространението на медикаментите, ще имат достъп до тази информация и по баркода ще разбират къде и кога е произведена опаковката. В аптеките също ще има четящо устройство и ще може да провери дали номерът върху нея е въведен в централната база данни. Системата може да функционира подобно на тази с кредитните карти, обясни образно Рене Джени, президент на ЕАТЕЛ. До 2 г. лекарствата ще се снабдят и със знак за безопасност.
Само така на крайния потребител може да се гарантира, че купува качествен продукт.
Заради високите разходи вероятно не всички лекарства ще бъдат снабдени веднага с баркод. Няма да бъдат обхванати лекарствата сираци - за редки болести. Знакът за безопасност със сигурност ще бъде поставен върху тези, които се дават срещу рецепта и върху тези, които най-масово се използват и са най-застрашени от фалшифициране.
По данни на БАТЕЛ през последните 3 г. броят на регистрираните случаи на залавяне на фалшифицирани лекарства е нараснал три пъти и е достигнал 7,5 млн. броя опаковки. Като дистрибутор сме имали 3-4 случая на фалшиви лекарства в страната, които се е налагало да изтеглим от пазара, уточни Димитър Димитров, директор на "Софарма трейдинг" и председател БАТЕЛ.

--------
Какво се случва в Европа с дистрибутор, който не може да докаже произхода на медикаментите, които продава, попита Огнян Донев, изпълнителен директор на „Софарма" и председател на КРИБ. Лицензът му се отнема, отговори Моника Дерекю-Поа. Дистрибуторите ще са задължени да доказват, че са проверили знака за безопасност (баркод). Когато аптеките връщат лекарства, търговците на едро отново ще проверяват дали номерът, даван на случаен принцип, е автентичен и дали лепенката не е била отлепяна.
Европейската дирекция по качеството на лекарствата се опитва да приобщи към контрола и други организации в ЕС като тази на производителите на генерични лекарства, на болничните заведения и на търговците на дребно.
Предстои да бъдат обсъдени и приети някои указания как да се прилагат на практика добрите дистрибуторски практики във фармацевтичния сектор.
В Африка например хапчетата се продават на сергия наред с доматите, каза Дерекю-Поа. Опасността в Европа идвала главно от нерегламентираните продажби по интернет. Макар и по-рядко, у нас също са засичани фалшиви лекарства.
Ако искате да има конкуренция, ще се замислите дали да наложите фиксирани цени на лекарствата, каза Джени, по повод антипазарната мярка, предлагана от българския фармацевтичен съюз.
------
До края на годината в България ще има единен регистър на лекарствата, обяви председателят БАТЕЛ. Основен инициатор за създаването на този регистър е именно БАТЕЛ и тя ще купи и предостави ноу-хау за него от сродна европейска асоциация, обясни той.
Идеята е достъп до регистъра да имат агенцията по лекарствата, Националната агенция по приходи (НАП), търговците, производителите и аптеките. Това ще гарантира прозрачност на пазара и качеството за крайния потребител, твърдят търговците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар