Високите стойности на мастните киселини Омега-3 в кръвта, които са добри за сърцето, увеличават риска от рак на простатата. Това откритие, преобръщащо традиционните представи за добри и лоши мазнини в организма, направиха учени от Центъра за изследване на рака „Фред Хънчинсън" в Сиатъл. Те самите останали изумени от резултатите и ги подложили на неколкократна проверка. Тестът Учените изследвали 19 хил. мъже над 55 г. в продължение на 7 години. Те участвали в тестване на противораковите свойства на препарата финастерид (генерично наименование). Той се използва по принцип за лечение на доброкачествено увеличаване на простатата. Мъжете приемали и мастни киселини като хранителна добавка, за да се проследи връзката между двата фактора. Анализът на резултатите показал, че пациентите с установени най-високи равнища на мастни киселини от типа Омега-3 в кръвта са застрашени 2,5 пъти повече от развитие на агресивна форма на рак на простатата от останалите. Пърженото помага Най-смущаващото е, че при мъжете, чиито кръвни проби показали високи показатели на нездравословните трансмазнини, рискът от тумор бил редуциран с 50%. Трансмазнините причиняват множество възпаления и увреждат сърцето. Те се съдържат в термично обработени с растителна мазнина храни.С други думи представителите на силния пол, които обичат да хапват пържено, увреждат сърцето си, но се предпазват от рак на простатата. „Откритието ни учуди, ние смятахме, че Омега-3 киселините обратно, помагат срещу прогресирането на рака", твърди шефът на екипа от Сиатъл Теодор Браски. Учените нямат обяснение на този факт. Омега-3 Омега-3 мастните киселини се съдържат основно в студеноводните риби -херинга, скумрия, есетра и аншоа, в орехите, в лененото семе. Те играят важна роля за здравето на клетъчните мембрани. Смята се, че намаляват риска от сърдечни заболявания и мозъчен удар, както и облекчават симптомите на депресия,синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност, болките в ставите, подхранват кожата, укрепват имунитета. Някои проучвания дори показват, че помагат при болестта на Алцхаймер. Омега-З мастните киселини бяха обявени за храна - чудо на XXI век.
Оказва се обаче, че тези вещества може би имат отрицателен ефект върху едни органи в човешкото тяло и в същото време са много полезни за други.
В-к „Труд”
Няма коментари:
Публикуване на коментар