Translate

четвъртък, 19 май 2011 г.

Стартира кампанията "Зелено сърце"

Във връзка със Световния ден на хипертонията - 17 май, информационният сайт www.zdravenchas.org, съвместно със специалисти кардиолози и общопрактикуващи лекари в България стартираха кампанията "Зелено сърце".
Инициативата е провокирана и се реализира в резултат на тревожните тенденции за заболеваемостта от сърдечносъдови заболявания в страната. Целта е да се повиши информираността на хората за тях съобщи проф. Светла Торбова, председател на Българската лига по хипертония.
На 15,17,18 и 19 май в София, Варна, Плевен, Пловдив, Стара Загора, Пазарджик и Хасково ще се разкрият пунктове за безплатно измерване на кръвното налягане
България заема едно от първите места в света по заболеваемост и смъртност от сърдечносъдови заболявания - близо две трети от българите умират от инфаркт и инсулт. Рекордната цифра от 2 млн. души ще достигнат хипертониците в България само до няколко години заради нездравословния начин на живот, предупреждават експерти от Световната здравна организация (СЗО). Към момента те са 1.8 милиона, като от тях 7% са деца. Независимо от стряскащата цифра българите не живеят здравословно, пушат, хранят се нездравословно, пият и нехаят за профилактичните прегледи, показват изводите на СЗО.
Страната ни, освен по инфаркти, се нарежда на едно от челните места в Европа по мозъчен инсулт при мъжете, както и по тютюнопушене сред момчета до 15-годишна възраст.
Оказва се, че всеки втори след 50-годишна възраст е с високо кръвно и е заплашен от мозъчен удар. 30 % от тях обаче дори не подозират за заболяването.
Страните, които се сблъскват с подобни проблеми, най-често са онези, които имат нисък стандарт на живот. Освен българите с лоши показатели по отношение на високото кръвно налягане, мозъчните инсулти и кардиологичните проблеми са и гражданите на Литва, Латвия, Русия и Румъния. Това е комплексен проблем не само на лекарите, а на цялата система, на цялото общество, обясни проф. Торбова.
У нас само около 20-25 % от болните се лекуват по съвременните стандарти и затова сме на едно от първите места в Европа по смъртност от сърдечносъдови заболявания. Все още в България не се ползвали достатъчно статините - група медикаменти, които могат да се дават и за превенция на инсулти и инфаркти. Мъжете не искали да ги пият, защото смятали, че водят до импотентност. По-скоро е обратното. Статините подобряват кръвоснабдяването, което е от основно значение в половия живот каза проф. Торбова. 
Според нея дори връзката високо кръвно налягане, нелекуването му и мозъчен инсулт е много по-силна, отколкото на хипертонията с инфаркта. По тази причина в последните години кардиолозите работят много тясно с невролозите.
Общоприетата граница за повишено артериално налягане е над 140 на 90 mm/HG, a желателното е под 120 на 80 mm/HG.
7.6 милиона са преждевременните смъртни случаи вследствие на хипертония по света. 54% са засегнатите от инсулт пациенти, а почти половината от хората по света прекарват исхемични сърдечносъдови заболявания. Това пък сочат данните на Международното дружество по хипертония.
Много са факторите, които увеличават риска от развитие на ССЗ, но сред най-рисковите се посочват артериалната хипертония и високият холестерол. Нелекувани, двете заболявания могат да доведат до летален изход за пациента.
 

------
Световният ден за борба с хипертонията се отбелязва от 2005 г. по инициатива на Световната лига по хипертония. Целта е, както да се повиши информираността на обществото относно заболяването, така и да се подобри превенцията му.
Хипертонията засяга близо 1 млрд. души в световен мащаб т. е. 1 на 4-ма възрастни и е причина за смъртта на над 7 млн. души годишно.
------

От 17 май до края на юни, в 22 града в страната, сред които София, Перник, Ямбол, Стара Загора, Велико Търново, Варна, Бургас, Добрич и Димитровград, кардиолози и общопрактикуващи лекари ще преглеждат високорискови пациенти със сърдечносъдови заболявания, в рамките на кампанията.
Желаещите да се включат в 6-месечната програмаЗелено сърце” е необходимо да посетят своя общопрактикуващ лекар, който след оценка на сърдечносъдовия им риск ще ги насочи към нея. Прегледите са част от програма за проследяване на здравословното състояние на болни от сърдечносъдови заболявания и ще се реализират на 3 етапа:
·                    етап 1 – май-юни 2011 г.;
·                    етап 2 – септември 2011 г.
·                    етап 3 - ноември 2011 г.

Кампанията "Зелено сърце" ще продължи шест месеца, от май до ноември, по време на която ще бъде изнесена информация за същността на сърдечносъдовите заболявания, рисковите фактори, рисковите групи, начините за профилактика и лечение. Тя включва виртуално училище за пациентиЗелено сърце”, в информационния портал www.zdravenchas.org, посветено на темата за сърдечносъдовите заболявания и по-специално на високия холестерол и артериалната хипертония (високо кръвно налягане), като едни от основните рискови фактори за поява на редица заболявания като сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт, бъбречносъдови заболявания и др.
Програмата на училището за пациенти „Зелено сърце” съдържа 6 различни интерактивни лекционни модула, които третират ежедневни проблеми на хората с висок сърдечносъдов риск и адаптирането им към нормалния ритъм на живот.
Основната негова цел е да предостави на пациентите, страдащи или предразположени към сърдечносъдовите заболявания, както и на техните близки, пълноценно обучение по въпросите на заболяванията, което да подобри качеството им на живот, именно чрез изключване или минимизиране на сърдечносъдовия риск.
Друга също важна цел, която училището за пациенти „Зелено сърце” си поставя е да стимулира хората да участват активно в поддържането на здравословното си състояние, посредством предоставянето, както на информационна, така и на медицинска помощ (консултации и прегледи от специалисти) по въпросите, свързани със сърдечносъдовите заболявания.
Регистриралите се за училището потребители ще бъдат информирани чрез имейл за започването на новите лекционни курсове в рамките на програмата. Всеки месец виртуален лектор ще преподава нови лекции по проблемите на хипертониците.
Обучението ще завърши с тест за проверка на наученото.


---------
Евтини електронни апарати менте, за измерване на артериалното кръвно налягане на китката, масово заливат пазара ни. Те освен, че отчитат погрешни стойности, дават големи отклонения, но с подвеждащите резултати могат да доведат до влошават здравословното състояние и дори до пълна инвалидност от мозъчен удар, до инсулт, тъй като хората взимат хапчета вместо за повишаване, за понижаване на кръвното и обратно, твърдят специалистите.
Те препоръчват електронни апарати за измерване на кръвно да се купуват само от аптеките, санитарните дрогерии и фирмените магазини за електронна техника.
За вкъщи според тях са подходящи апаратите с "ръкав" и помпа.
Не ми е известно някой да замерва точността на въпросните апарати, каза проф. Торбова и обясни, че легално внасяните у нас се пускат на пазара едва след като получат удостоверение за стандартизация от Националния институт по метрология.
Колкото по-евтин е един такъв артикул, толкова повече не бива да му се хваща вяра.
У нас могат да се купят сравнително точни апарати на поносими цени, най-евтините от тях са 45-50 лева, а най-скъпите електронни за масова употреба са по 130 лева. Продават се и такива със специален софтуер, който се свързва с компютъра. Освен точността негово предимство е и възможността да съхранява продължително време данните от стойностите на кръвното на цялото семейство и така да се следят тенденциите за развитие на фамилна хипертония и при децата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар