Translate

събота, 31 март 2012 г.

Да се спасим от портокаловата кожа


Неправилното хранене, заседнал начин на живот и като цяло обездвижването са причини, които обуславят натрупването на излишните хранителни вещества в масните клетки. При възрастните индивиди, от 20 години нагоре, те не се увеличават, не нарастват, но променят големината т. е. обема си, като натрупват в запас мастни киселини и глицерол под формата на триглицериди. С други думи разстоянието между клетките в подкожната съединителна тъкан се намалява, затруднява се лимфо и кръвотока, което води до нарушения в изхранването на кожата, мускулите, ставите и костите. А фибробластите - основен вид клетки на съединителната тъкан се изместват и разтеглят, при което се деформира релефа на кожата и на лице е целулита - натрупване на токсични вещества в междуклетъчните лимфни съдове. Намалява се също така еластичността и тургура на кожата, а с времето областите с целулит стават болезнени и задържат вода. Така наречения желеподобен целулит е обусловен най-вече в женския организъм и е вид заболяване, тъй като се нарушава нормалната обмяна на веществата. С възрастта това пък води до обездвижване и до т. нар. “тежки крака” с втвърдяване на кожата и болезненост при допир. Метаболизмът на мастната тъкан е променлив според различните области на тялото и според това дали мазнината е подкожна или около вътрешните органи. Тези промени са в зависимост от половите хормони и следователно са различни при мъжете и жените.
 И за да се спасим от целулита или т. нар. портокалова кожа и да възвърнем гладката си кожа, която без притеснения може да показваме през настъпващите летни горещини, е необходимо да изхвърлим именно тези токсини и свободните радикали от тялото си, което в крайна сметка ще доведе до подобряване и на кръвообращението ни. За целта е препоръчително да наблегнем на цитрусовите плодове, особено на червените и оранжевите, а също така естествено и на зеленчуците, тъй като техните антиоксиданти са най-добрата ни защита срещу свободните радикали, които причиняват увреди в кожните клетки и подпомагат образуването на портокаловата кожа. Добре е също така ежедневно да приемаме и по 3 чаши зелен чай, който също е мощен оксидант, доказано ефективен, както за увеличаване на жизнеността и енергията ни, така и за редуциране на теглото ни.
В борбата с целулита подходящи са още мазните риби, но приготвени на пара, лененото масло и ежедневният прием на 2,5-3 л. вода. Изобщо колкото по-отрано се вземат мерки, толкова по-успешна е борбата с целулита.

Няма коментари:

Публикуване на коментар