Азиатските народи отдавна използват лечебните свойства на пъдпъдъчите яйца, които освен в древни тибетски рецепти присъстват убедително и в аюрведическата кухня.
В Япония например съществува обичай децата ежедневно да изяждат по 1 пъдпъдъче яйце за подобряване на апетита и цялостното им развитие.
Тези яйца съдържа само 1% въглехидрати, 63% мазнини и 36% белтъчини. Смята се, че за разлика от кокошите яйца те не съдържат лошият холестерол. Пъдпъдъчите яйца са истинска калорийна бомба богата на витамин В12, желязо, фосфор, белтъчини, рибофлавин и селен. Те са богати на минерали и витамините А, В1 и В2. Съотношението между натрий и калий в тях ги прави подходящи за лечение на високо кръвно и анемии. Пъдпъдъчите яйца засилват имунитета и нормализират дейността на стомашно-чревната и сърдечно-съдовата система. Консумацията им се препоръчва още при лабилна нервна система, белодробна туберкулоза, диабет, на гастирт, язва на стомаха и дванадесетопръстника. Подобряват обмяната на веществата, тонуса, образуването на кръв, а също така допринасят и за изхвърлянето от организма на тежки метали и отрови. Казано накратко пъдпъдъчите яйца имат антибактериално, имуномодулиращо и противооточно действие. Благодарение пък на фосфора, който съдържат пъдпъдъчите яйца, те са известни като добър стимулант на потентността. Според някои учени дори превъзхождат по ефективност виаграта.
Знаете ли, че:
-Пъдпъдъчите яйца трябва да се консумират сурови, защото така се запазват напълно техните хранителни вещества, които могат да бъдат загубени при обработка им, като след тях се пие топла вода;
-Четири броя пъдпъдъчи яйца, по маса отговарят на едно кокоше, съдържат 3 пъти повече витамини А и В2, пет пъти повече витамини от група В, три пъти повече кобалт и мед, четири пъти повече калий, желязо и фосфор, както и необходимата за организма глутаминова киселина;
-В пъдпъдъчите яйца никога няма салмонела, тъй като те имат много силна ципа и малки дихателни отверстия в черупката, което не позволява проникването на вредни бактерии;
-За разлика от кокошите, пъдпъдъчите яйца не причиняват алергии, нито при деца, нито при възрастни. Причината е, че в тях се съдържа протеинът овомукоид, който потиска алергичните реакции. От тези яйца се изготвя и лекарството - овомукоиден екстракт, използвано за лечение на алергии;
-Препоръчва се ограниченото им включванеи при изкуствено хранене на кърмачета. Като за подхранване на слаби деца се дават от 1 до 5 бр. на ден в зависимост от възрастта, а на възрастни - по 3-5 яйца дневно сутрин на празен стомах, в продължение на 3-4 месеца;
-Системната употреба на 4-5 сурови яйца дневно повишава значително половата потентност у мъжете и либидото при жените.
Няма коментари:
Публикуване на коментар