Translate

сряда, 28 март 2012 г.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова предлага варианти за увеличаване възнаграждението на работещите в СМП


Два варианта предлага министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, чрез които би могло да се увеличат възнагражденията на работещите в сферата на Спешната медицинска помощ.
Това стана ясно, след срещата и с представители на съсловните организации, по време на която част от обсъжданите теми са били финансирането на спешната помощ, заплащането и защитата на лекарите в нея, специализацията и лекарствата. Представителите на съсловните организации- БЛС, БЗС, БФС и БАПЗГ изразиха удовлетвореността си от диалога и разбирането на проблемите от страна на министър Атанасова. Те споделиха, че за пръв път някой ги бил слушал „внимателно, а не проформа" и се обединиха около мнението, че Атанасова има сериозно намерение да реализира истински реформи в здравния сектор.
Според първия има възможност 11 млн. лв, предназначени за капиталови разходи на МЗ, да се трансформират за заплати на лекарите от Бързата помощ тъй като тези средства са предвидени за определени дейности, които обаче може да се отложат във времето. Вторият вариант е да бъдат целево отпуснати пари от държавния бюджет в размер на 7-8 млн. лв..
Тя допълни, че за пренасочване на тези пари предстоят разговори с министъра на финансите Симеон Дянков. По думите й очакваното увеличение на заплатите ще бъде в рамките на до 20%, но не пожела да се ангажира с обещание кога точно лекарите от Бързата помощ ще имат по-високи заплати. Решено е да бъде променена наредбата за специализациите за да се позволи на лекарите, които работят в областта на Спешната помощ, да специализират и в други области.
Здравният министър Атанасова бе категорична в позицията си, че Спешната помощ няма да премине към областните болници.
По отношение на процедурата "избор на екип" тя изрази личното си мнение, че наредбата, която я регламентира е незаконосъобразна, но уточни, че в скоро време се очаква и решението на Върховния административен съд. По думите и заплащането за избор на екип или лекар трябва да се извършва от частните доброволни здравноосигурителни фондове, които да предлагат допълнителни услуги и да надграждат базовия пакет, осигурен по линия на НЗОК.
По отношение на въвеждането на диагностично-свързаните групи Атанасова уточни, че това е невъзможно в сегашния мандат на партия ГЕРБ. Тя съобщи, че ще предложи на Министерския съвет да започне да функционира Консултативен съвет по здравеопазването. По думите и в него ще участват лекарски и пациентски организации, които ще „чертаят дългосрочната визия в здравеопазването". Тя заяви, че в него ще се вземат решения, които вероятно няма да могат да бъдат изцяло изпълнени до края на мандата на кабинета „Борисов", но се надява на приемственост.

Няма коментари:

Публикуване на коментар