Translate

сряда, 28 март 2012 г.

Броят на университетските болници ще бъде редуциран

Депутатът д-р Лъчезар Иванов от ГЕРБ внесе поправки в Закона за лечебните заведения.
Предвижда се 23-те университетски болници, които сега са търговски дружества и под шапката на МЗ, да станат държавни структури.
Освен обучение университетските болници (УБ) ще трябва да извършват научна дейност, както и да дават информация за националния регистър за професионални болести.Предвижда се още УБ освен да са със статут на държавни болници, но и да не са регистрирани по Търговския закон, което ще им даде възможност да работят по европейски програми.Директорите им да се предлагат и избират от академичните съвети на вузовете.А здравният и образователният министър само да преподписват решенията им. „В противен случай на постовете ще се поставят „парашутисти" и натрапени хора от здравния министър, който е политическо лице".
Лекарите преподаватели ще имат основен трудов договор със съответния медицински ВУЗ и допълнителен с болницата. Така те ще може да се отдадат на преподавателската си дейност, а не да я загърбват, за да получават пари от операции по клиничните пътеки, както е в момента.

За промените имам подкрепата на цялата академична общност, на предишния и настоящия здравен министър и на вицепремиера Симеон Дянков", заяви д-р Иванов.
Новият законопроект трябва да влезе в сила догодина от 1 януари, а новият списък с държавните университетски болници да е готов до 30 юли 2013 г.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар