Translate

сряда, 28 март 2012 г.

Разходите за лекарства да не надхвърлят 20% от всички здравноосигурителни плащания


НЗОК пък да поеме изцяло отговорността за реимбурсната политика, предлагат от Синята коалиция (СК).
Те настояват, както да се разшири референтният списък на държавите за образуване на цената на лекарствата, като се включат съседни на България страни, които не са в Евросъюза, като Сърбия, така и за регламентиране на съотношение 3:1 между генерични и оригинални лекарства, както МЗ и Изпълнителната агенция по лекарствата да поемат всички функции по лекарствената регулация.
Според съпредседателите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров, ако управляващите приемат идеите, които те предлагат за промяна на лекарствената политика и за намаляване на цените на медикаментите има възможност
законодателно те да станат факт до месец.
Пакетът от мерки ще бъде представен на новосъздадената парламентарна комисия, която проверява цените на лекарствата, на МЗ и НЗОК. Сред тях са промени в Закона за лекарствата, с които да се ограничи възможността за злоупотреба с рекламата на медикаменти, забрана свързани лица да са собственици на фирми по вертикалната линия производител-дистрибутор-аптека и др.
Ако мерките не бъдат приети, правителството ще докаже, че работи за интересите на монополите, отбеляза д-р Ваньо Шарков.
От СК настояват още Сметната палата да направи цялостен одит на централните доставки на лекарства, извършвани от МЗ за периода 2005-2011 година. Проверката да включва и прехвърлените върху 83 болници задължения за доставка на медикаменти за социално значими заболявания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар