Translate

събота, 31 март 2012 г.

Обездвижването състарява и докарва междуребрена невралгия


Обездвижването на опорно-двигателния апарат е болестта, която тихомълком завладява всяко тяло, немарливо към собственото си здраве, и скъсява животът му с поне 10 години, най-вече при нежната половина от човечеството. Липсата на движение и непълноценното, нерационално хранене влияят негативно върху цялостното здравословно състояние на организма и са причини за развитието на много хронични дегеративни заболявания.
Американски учени анализирали в продължение на 13 години данните за здравословното състояние на повече от 123 хиляди души. Резултатите показали, че жените, които прекарвали седейки или лежейки повече от шест часа в денонощието, ги настига преждевременна смърт с 37% по-често, в сравнение с активните им връстници. При мъжете показателят е 18%.За абсолютно ленивите рискът се увеличава значително – до 94% при жените и 48% при мъжете.
Експериментите пък с поставен, за три седмици, неподвижно на легло, млад, здрав мъж доказали, че вследствие на залежаването сърдечно съдовата му система влошила работата си и общите му параметри били вече като на човек с 20 години по-възрастен от него.
Според учените продължителността на живота директно зависи от активността и е на лице правопропорционална връзка между намалената двигателна активност и намаляването на съпротивителните сили на човешкия организъм при стрес, проблеми със съня, с кръвното налягане, с други органи и системи, отслабване на мускулите и намаляването на добрия холестерол в организма.
Освен това обездвижването многократно увеличава риска от остеопороза, особено при жените и може да причини при тях рак на гърдата или на дебелото черво. Заседналото ежедневие води, както до прояви на избухливост, постоянна нервност и напрежение, така и до затлъстяване и наднормено тегло, а оттам попадане в патологичен кръг, защото се появяват болки в ставите, които още повече ограничават движението. От друга страна пък наднорменото тегло е предпоставка артериална хипертония, затруднена работа на сърцето, захарен диабет и атеросклероза и депресия.
Според британски учени при водещите заседнал начин на живот, рискът да изпаднат в депресивни състояния е 2 пъти по-голям в сравнение с тези, които се движат повече. Редица изследвания показват, че физическото натоварване е най-доброто средство за лечение на депресията. Също така физическата активност намалява и с 1/3 риска и от развитието на болестта на Алцхаймер. Учените обясняват този факт с подобряването на функционирането на сърдечно-съдовата система и с промените в химичните процеси, извършващи се в главния мозък.
Според друго британско проучване хората, чиято работа не е динамична и не изисква много физически усилия, са с намалена подвижност и в домашни условия. Този извод е направен на база изследвани 4291 мъже и 1794 жени на възраст между 35 и 55 години.
Резултатите от проучването, публикувано в Occupational and Environmental Medicine, показват, че мъжете, чиято работа в офиса не е свързана с движение, са с 16% по-застрашени от по-заседнал начин на живот и вкъщи.
Учените са категорични, че при заседнал начин на живот жените качват средно 0,55 кг., а мъжете 0,74 кг. годишно.
Те са убедени, че дори умерено физическо натоварване може съществено да снижи риска от преждевременна смърт. Подходящо е бързото ходене пет пъти в седмицата в продължение на един час.

Няма коментари:

Публикуване на коментар