Translate

петък, 12 февруари 2016 г.

За първи път у нас успешно беше поставена т.нар. „обърната“раменна протеза




Сложната операция на 70 –годишната жена  бе извършена в Болница „Тракия“ – Стара Загора“. Дясната ръка на възрастната пациентка е била напълно инвалидизирана в
следствие на крайна степен на увреждане на ротаторния маншон, който осигурява стабилност и подвижност на раменната става. Заради дегенеративни хрущялни изменения и увредени меки тъкани около ставата жената е изпитвала и нетърпими болки. В подобна ситуация няма друг полезен ход, освен имплатнирането на този вид протеза, коментира д-р Петьо Братоев, завеждащ ортопедично отделение в болницата, който извърши операцията съвместно със свой хърватски колега – референтен хирург за Източна Европа на производителя на протезата - DePuy Synthes, част от компанията „Джонсън енд Джонсън“.
За разлика от стандартната раменна протеза, при „обърнатата“ изпъкналата страна на повърхността е към лопатката, а хлътнатата част към раменната кост. Тази особеност на импланта дава възможност да се възстанови подвижността и стабилността на ставата, въпреки тежкото увреждане.
В България са правени няколко опита за имплантация на такава протеза, но сега за първи път се постига цялостна реконфигурация на ставата.
След възстановителния период с новата протеза пациентката ще възстанови до 70% от функционалната годност на ръката си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар