Translate

петък, 12 февруари 2016 г.

През 2016 година над 250 недоносени бебета ще преминат безплатен ултразвуков скрининг в МБАЛ „Токуда Болница София“



Неонатолозите в отделението по Неонатология към болницата ще преглеждат и изследват безплатно деца до 1-годишна възраст, които са преминали интензивно лечение след раждането си.
В рамките на инициативата децата ще бъдат преглеждани и ще им бъдат извършвани ултразвукови изследвания на мозъка, бъбреците и слуха. Ехографският скрининг е напълно безвреден и щадящ, осъществява се бързо, служи като една от основните превантивни мерки в тази възраст и дава надеждна информация за състоянието на детето.
„През цялата 2016 година скрининг програмата ще бъде с акцент върху недоносените бебета и децата, които са родени на термин, но преминали интензивна терапия след раждането си. При тях рисковете, свързани с двигателното и нервно-психическото развитие са по-високи и това изисква дългосрочно и високоспециализирано проследяване. Целта ни е да бъдем в продължителна помощ и услуга на децата, които са родени преди термина си и на доносените, но с проблем в неонаталния период, наложил интензивна терапия. Тя препоръчва на родителите да не отлагат през годината, тъй като колкото по-ранна е възрастта при извършване на скрининга, толкова по-големи са медицинските възможности, каза д-р Радка Масларска, началник на отделението по Неонатология на МБАЛ „Токуда Болница София.“
Родителите, могат да запишат децата си на тел: 02/403 4000 или 02/403 4928. Самите консултации са всяка последна събота на календарния месец.

Няма коментари:

Публикуване на коментар