Translate

петък, 12 февруари 2016 г.

Диабетът не признава възраст, пол и раса


Той се превръща в пандемия. През м. г. диабетиците в света са 400 милиона души. Прогнозата е след 25 години те да достигнат близо 642 млн. души. Статистиката сочи, че
у нас регистрираните диабетици надвишава 500 хиляди и съществува тенденция на увеличаване на заболелите с 23 хиляди средно годишно, което означава, че на всеки 21 минути имаме по един нов диабетик в страната. Важно е да се атакува заболяването чрез ранно, комплексно, ефективно и ефикасно лечение. От изключително значение е здравните специалисти да следват следните принципи при избор на терапия: да бъде приложено подходящото патогенетично лечение и подборът на медикамента да бъде прецизно направен според индивидуалната цел и очакваната ефективност спрямо гликемията и усложненията на ЗД тип 2.
Empagliflozin е одобрен за употреба в ЕС през м. май 2014 година под търговското наименование JARDIANCE®, а от началото на тази година е наличен в България със 100% реимбурсация от НЗОК при издаден протокол 1Б, удостоверяващ съответствие с определени критерии, в сила от 1  февруари 2016 г.
JARDIANCE® е медикамент от групата на SGLT2-инхибиторите – най-новият Клас антидиабетни средства и оказва директно влияние върху понижението на кръвната захар, като действа на ниво бъбрек. Медикаментът се предлага у нас под формата на таблетки от 10 mg за еднократен дневен прием при пациенти, при които диетата и физическите упражнения не осигуряват необходимия гликемичен контрол. Показан е: за самостоятелна употреба в случаите, когато приложението на metformin е неподходящо, поради непоносимост; за съвместна употреба съвместно с други медикаменти, които понижават нивата на глюкозата, включително инсулин, когато контролът на гликемичния контрол е незадоволителен.
Jardiance® (empagliflozin) не е предназначен за хора с диабет тип 1 или за хора с диабетна кетоацидоза (повишени нива на кетони в кръвта или в урината). Медикаментът не е показан за лечение на наднормено телесно тегло.

Няма коментари:

Публикуване на коментар