Translate

понеделник, 7 септември 2015 г.

Създаването на Национална здравна карта и разделянето на медицинските услуги на пакети бяха приети независимо, че нямат ясна конкретика



НЗОК ще може да отказва договори на болници в региони, където има пренасищане. Тя ще
финансира само дейностите, от които действително има нужда, които са определени в бъдещата здравна карта.
По думите на д-р Хасан Адемов, зам. председател на здравната парламентарна комисията преработените текстове са консенсусни и удовлетворяват почти всички „играчи на пазара на медицински услуги”.
Здравният министър д-р Петър Москов бе категоричен, че през октомври ще е ясно какво ще съдържат основният и допълнителният пакет в здравното осигуряване.
Депутатите отхвърлиха единодушно идеята квалификацията по здравен мениджмънт да отпадне като необходимо изискване за управителите на болници, болнични отделения, ДКЦ и МЦ. Не беше приет и текста за създаване на т.нар. пакт на стабилност между МЗ и производителите на лекарства.
Д-р Москов съобщи идеята си да се въведе квалификационна скала за заплащане.
"Ще отвържем частта разходи на касата за възнаграждение на работещите в медицината сестри и лекари като отделно перо. След това ще отвържем средната разходна норма за административни разходи, за да е ясно дали с пари на касата финансираме мащабни строителни проекти на директори на болници, и ясно ще остойностяваме клиничния алгоритъм на всяко едно заболяване. Ще остойностим на 100% заболяванията, срещу които трябва да има остра и масивна реакция и за които е важно да няма значение дали си беден или богат, защото от това зависи живот", обеща той.

Снимка: Рik.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар