Translate

събота, 14 януари 2012 г.

В леглото прекарваме 1/3 от живота си

Ето защо то трябва да е  комфортно и удобно. Да не забравяме важността на възглавницата, както и кое е добре и кое не при различните пози на спане?
Мнозина твърдят, че трябва да се спи на твърдо легло с цилиндрична възглавница, което е изключително вреден съвет, защото в тази ситуация гръбначният стълб се прегъва и циркулацията на кръвта в него се нарушава. При цилиндричната възглавница пък страничният наклон на главата води до притискане на гръбначната артерия и може да стане причина за инсулт.
Най-добре е да се спи на полутвърдо легло - твърда дървена повърхност за долната част на тялото и мека, висока около 15 см - за горната част. Добре е да се спи на матрак. На лошия дюшек вашият гръбнак се извива под формата на буквата “С”, абсолютно неестествена за него, поради което мускулите на гърба се свиват и неправилно се разтягат. И това става независимо дали лежите по гръб, настрани или по корем. Правилният дюшек не трябва да бъде нито много корав, нито много мек, той трябва да повтаря контурите на тялото и да осигурява максимална поддръжка на раменете, бедрата и краката.
При спане опитайте се да запазите главата съсредоточени на изток или на север.
Височината на възглавницата не трябва да е нито много ниска, нито много висока, за да не се напрягат мускулите и нервите на врата. Напрежението във врата води до главоболие. А напрежението в шийните прешлени, които се намират в основата на черепа, може да пренесе болката към гърба и темето. Класическата височина на възглавниците се приема да е между 10 см. и 12 см., тъй като прекалено високата възглавница над 17 см.пречи на кръвообращението и води до неестествено прегъване на шийния дял на гръбначния стълб – неговата най-уязвима част. Главата трябва да бъде разположена така, че раменете да лежат на леглото, а възглавницата да заема и запълва мястото между тях и главата. Вратът трябва да е изравнен с останалата част на тялото. И запомнете, че възглавницата не бива да се слага под раменете; недопустимо е главата да виси извън възглавницата; не трябва да се слага ръка под главата, за да се избягнат отоци и влошаване на кръвообращението.
Много хора предпочитат да спят на една страна със свити към гърдите крака т. е. в поза на ембрион/зародиш. Това е и най-естествената поза, много полезна за гърба. По време на сън, когато той не се товари, в дисковете постъпва течност от организма, която помага за възстановяването им. За хора с болки в долната част на гърба е особено важно вратът и гръбнакът да образуват права линия, а ханшът и тазът да не се усукват. За целта е необходима още една възглавница, която да стискаме между краката, за да предотвратим усукването на бедрата и таза.
При спането по гръб температурата на подкоровите мозъчни структури и на цялото тяло се регулира при дишането от самия организъм. Това е най-добрата поза, позволяваща на гръбначния стълб, на шията и на главата, да са в състояние на покой. Тя е изключително полезно за хората, които страдат от артрит, тъй като тежестта се разпределя равномерно, не се натоварва определена част от тялото и ставите си почиват. Същевременно обаче позата на спане влошава хъркането, защото мускулите на лицето и челюстта и езика се отпускат, гърлото се свива, въздухът започва да вибрира и се получава хъркане. Това важи с особено сила за тези с наднормено тегло, защото от тежестта на тлъстините на предната част на шията гърлото се отпуска повече и най-вече при страдащите от сънната апнея, когато пък гърлото се затваря напълно и паузите в дишането са с продължителност от 10 секунди и повече. В този случай е необходима ниска възглавница, която да поддържа естествената извивка на гърба и врата. С този вид възглавница ларинкса остава отворен и хъркането се намалява.
Според специалистите спящите по гръб, по-често имат понижени нива на кислород в кръвта, което е сериозен проблем за имащите сърдечносъдови и белодробни проблеми, тъй като тези хора дишат най-учестено. В тази поза, тъканите на организма им се деокисляват. Ето защо тук възглавницата трябва да бъде средно мека, висока, под плешките, която да пречи да се „проснете по гръб”, когато заспите дълбоко, препоръчват учените.
Спането на една страна понякога намалява киселинния рефлукс, връщането на стомашните киселини към езофагуса /тръбата, по която храната се придвижва от устата към стомаха, и лошото храносмилане. Казано с други думи стомахът си почива най-добре, когато сте обърнат наляво. Американски лекари са открили, че проникналата в езофагуса киселина тогава се оттича по-бавно. Тази поза на спане пази стомаха, но състарява лицето - задълбочава бръчките поради по-голямото притискане върху възглавницата на назолабиалните гънки от основата на носа до ъглите на устата и те стават по-дълбоки от страната, на която се спи. Решението е да повдигнем матрака в горната част, за да поставим главата по-високо от стомаха. Спането на лявата страна не е препоръчително особено при астматици и хора, страдащи от сърдечни проблеми. Освен това дишането с дясната ноздра "прегрява" мозъка и причинява безсъние. Това се обуславя от обстоятелството, че десният бял дроб функционално е свързан с дясната ноздра, а левият - съответно с лявата. При спане на лявата страна левият бял дроб се притиска и не функционира пълноценно, следователно пълноценно функционира само десният бял дроб и свързаната с него дясна ноздра, оттук и претоварването на мозъка. При спане на дясната страна не се оказва натиск върху сърцето, благодарение на което не се затруднява кръвообръщението и сънят, остава здрав и спокоен. Тук, правилният избор на възглавница, е тя да бъде по-висока, по-твърда. Много е важно да не допускате главата ви да виси, което често се получава при спещите в тази поза. В никакъв случай не спете на много висока възглавница, тя води до двойна брадичка, както и с ръце под главата. Главата трябва да лежи на възглавницата така, че брадичката да е повдигната. Освен това и четете в легнало положение също води до двойна брадичка.
Спането по корем значителното натоварва диафрагмата, силно се затруднява дишането, и предотвратява хъркането. Според зъболекарите обаче тази поза е непрепоръчителна, защото долната челюст се изтегля по-напред и ако нощем скърцате със зъби, може да се влоши състоянието ви, тъй като долните зъби се натоварват допълнително и се изтриват значително. Освен това при този начин на спане се получава неспецифично натоварване на врата и се създават условия за притискане на нерви. Инстинктивното въртене през нощта на главата наляво или надясно може да доведе до притискане на едната гръбначна артерия и до претоварване на другата. Притискането на нерви във врата става и от костите на гръбнака. Товаренето на ставите и нервите може пък да доведе до артрит. Рискът нараства, когато с възрастта се появи артрит на прешлените, който причинява стесняване на каналите, по които минават нервите. Сънят по корем може да провокира и изтръпване - най-често в пръстите на ръцете. При тази поза може и да не ползвате възглавница. Но все пак при избора си на възглавница трябва да се спрете на мека, плоска и ниска възглавница, така че гръбнакът ви да е разположен в естествената си позиция и да избягвате излишното натоварване на мускулите.
Според специалистите най-вредната поза е да лежите по корем с обърната настрани глава и с ръка под възглавницата.
Прегръдката по време на сън е най-доброто хапче срещу стрес, но гушкането по цяла нощ мъчи тялото, особено ако имаме проблеми в ставите и мускулите. Спейки прегърнати, шансът да се сдобием с болки в гърба, главата и врата е доста голям.
Ако по време на сън често сменяте позите, то вие се нуждаете от регулируема възглавница, която ще ви позволи да спите добре настрани, по корем и по гръб. Изберете средно мека възглавница със средна височина с пълнеж, който е твърд и регулируем. Естествената форма на гръбначния стълб е като извита S-ка, която трябва да се поддържа от възглавниците по време на сън.

Няма коментари:

Публикуване на коментар