Translate

петък, 24 септември 2021 г.

Стартира научна и медицинска образователната кампания „За хомеопатията“

Как да подобрим имунитета си през есента в условията на пандемия и други циркулиращи сезонни вируси?

 

 

Българската версия на научната и медицинска информационна кампания „За Хомеопатията“, част от международния проект Mon Homeo Mon Choix /Моята хомеопатия – моят избор monhomeomonchoix.fr/ е вече факт в страната. Тя цели да образова и да бъде достоверен източник на информация за хомеопатията. Кампанията ще включва поредица от събития, публикации и др., на които ще бъдат споделяни интересни и полезни факти за клиничната хомеопатия и нейното приложение.

В основата на платформата е сайтът za-homeopatiata.bg, на който ще бъдат публикувани проверени факти за клиничната хомеопатия, нейната ефективност, но и ще бъдат опровергани най-честите митове и неверни твърдения. Източници на информацията за сайта са български и международни медицински партньори, сред които Homeopathy research institute /hri-research.org/, базирана в Лондон организация, посветена на популяризирането на висококачествени изследвания в хомеопатията на международно ниво.

Специален гост на представянето на образователната кампания беше д-р Райна Томова, специалист по вътрешни болести и зам. председател на УС на Българска Медицинска Хомеопатична Организация, която сподели:

-В хомеопатията има две основни течения – клинична и класическа хомеопатия. Те се различават главно по това, че класическата хомеопатия допуска практикуване и от хора, които не са лекари и в много случаи отричат конвенционалната медицинска терапия. Клиничната хомеопатия, която аз практикувам, допуска приложението на хомеопатия само от лекари, както е регламентирано в Закона за здравето и разглежда метода като допълнение към съвременния медицински арсенал, не като негова алтернатива. В клиничната хомеопатия, когато това е в интерес на пациента, често се прилагат конвенционалните и хомеопатични методи.

Разликите между двете течения са причината за част от най-често срещаните митове, които д-р Томова обори:

-Хомеопатията може да лекува всичко – това не е така. Има ситуации, при които хомеопатията може да играе само допълваща роля – напр. при пациентите с рак, лечението на рака не се провежда с хомеопатия, но хомеопатията намалява оплакванията, свързани с тежките странични ефекти от конвенционалната терапия и така подобрява качеството на живот на тези пациенти. При заболявания, изискващи хирургично лечение, хомеопатията се използва в постоперативния период за по-бързо възстановяване на пациента и т.н.;

-Хомеопатията не лекува. Отричащите хомеопатия считат, че нейното действие се дължи изцяло на плацебо ефект, т.е. пациентите оздравяват само, защото вярват, че се лекуват. Това е опровергано, както в хода на клинични проучвания, в които ефектът на хомеопатичните медикаменти е измерван с контролна плацебо-група и е доказано, че има разлика в резултатите на двете групи /повече на сайта za-homeopatiata.bg/, така и в ежедневната клинична практика. В практиката с хомеопатия често се лекуват бебета, малки деца, а също и животни, защото тя е широко приложима във ветеринарната медицина. Постигнатите при тези групи резултати са доказателство, че ефектът от хомеопатичното лечение е съвсем реален, а не резултат от самовнушение;

-Хомеопатията има много бавен ефект – това не е така. При остри състояния, хомеопатията дава много бърз ефект. Разбира се, хроничните заболявания изискват повече време, но това е така и при конвенционалните методи на лечение.

Тя очерта и основните области и състояния, при които се прилага хомеопатията с много добър ефект, а именно – вирусни заболявания, рецидивиращи инфекции, алергични заболявания, травми, хормонални нарушения и тревожно-депресивни състояния, инцидентни нарушения на съня, кожни и ставни проблеми и др. И допълни, че в настоящия момент от годината, особено актуална е имуномодулиращата роля на хомеопатията. Често боледуващите могат да се възползват от индивидуални профилактични схеми, които да им помогнат по-лесно да преминат през сезона на вирусните инфекции. Доброто функциониране на имунната система безспорно има значение за риска от боледуване и начина, по който ще протече това боледуване. Балансираният имунен отговор е още по-важен в условията на пандемия и наближаващ есенно-зимен сезон, в който по традиция зачестяват разпространяваните по въздушно-капков път инфекции.

По думите и хомеопатията е приложима при „трудни“ пациенти и напълно съвместима с конвенционалното лечение. Така напр. приложението и при лечение на инфекции на горните дихателни пътища тя води до намаляване с 57% на антибиотичния прием и с 46% снижава противовъзпалителните медикаменти. А при тежка химиотрапия може да „убере“ страничните и ефекти. И въпреки широкия и спектър на приложение хомеопатията все пак не е панация…

Д-р Томова даде няколко прости и лесноизпълними съвети за поддържане на добър имунитет, а именно - разнообразно и балансирано хранене /прием на много пресни плодове и зеленчуци и риба/, намаляване на стреса в ежедневието, физическа активност и спорт, достатъчно сън, контрол на теглото, използване на имуностимулатори и "антивирусни" храни /пчелни продукти, джинджифил, чесън, лук, мед, лимони,извлек от ехинацея, черен бъз и т.н./, някои хомеопатични имуномодулатори.

Благоприятните ефекти на хомеопатичните медикаменти са доказани в повече от 200-годишната история на тяхното използване от поколения лекари и техните пациенти. Те са подходящи за всеки, независимо от възрастта, наличието на заболявания или приемът на други медикаменти или добавки. Могат да се приемат безопасно включително и от деца, бременни и кърмещи жени. Най-добре е хомеопатичните

медикаменти да бъдат подбирани индивидуално, съобразно особеностите на конкретния човек, но има и някои неспецифични имуномодулатори, които всеки би могъл да приема при повишен риск от инфекции. Такива са Silicea 9 СН и Echinacea angustifolia 5 CH. Обичайно се приемат по 5 гранули за смучене, еднократно дневно. А приложението на 1 флакон Осцилококцинум веднъж седмично през целия есенно-зимен сезон значимо намалява риска от вирусни инфекции на дихателните пътища.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар