Translate

понеделник, 18 юли 2011 г.

Световната здравна организация предупреждава

Електрическите вентилатори могат да донесат облекчение в горещините, когато температурите са над 35 градуса, но те не могат да предотвратят здравословни проблеми, свързани с горещините, предупреждават от Световната здравна организация (СЗО). 

Температурата
в жилището през деня трябва да бъде по-ниска от 32 градуса и 24 през нощта. От СЗО съветват да се изключи изкуственото осветление и възможно най-много електрически уреди. Спазването на инструкциите е особено важно, когато в жилището има деца, възрастни над 60 г. и хора с хронични здравословни проблеми.

Ако в жилището има климатик
, препоръчително е да се затварят вратите и прозорците и да се изключват електрическите уреди, които не са необходими за охлаждане, за да се намали рискът от прекъсване на електрозахранването.

От СЗО съветват, ако не е възможно в дома да се поддържа хладна температура, да се прекарват 2-3 часа от деня на хладно /например в обществена климатизирана сграда/. Добре е да се избягва излизането навън в
най-горещите часове на деня, както и изморителната физическа активност. В горещините не се препоръчва употребата на алкохол, тютюнопушенето, прекалените количества захар и кофеин, както и храните, богати на протеини, посочват от организацията.

В случай на отпадналост, неспокойство, силна жажда и главоболие от здравната организация съветват да се отиде на хладно място и възможно най-бързо да се премери телесната температура. Препоръчително е за рехидратация да се приемат вода или плодови сокове.

Възможно е след продължителни упражнения през горещите дни да се получат болезнени мускулни спазми, най-често в краката, ръцете или корема. В този случай от СЗО съветват да се пият рехидратиращи разтвори, които съдържат електролити и да се потърси медицинска помощ, ако крампите, предизвикани от горещината продължат повече от един час.

Ако член на семейството е с гореща и суха кожа и делириум, конвулсии и/или безсъзнание, е важно веднага да се потърси лекар или да се извика линейка. Докато лекарят пристигне пострадалият трябва да бъде преместен на хладно място и да се сложи да легне с повдигнати крака и бедра. Препоръчително е да се свалят дрехите и да се започне външно охлаждане със студени компреси на врата, ахилеса и слабините. Много е важно продължително проветряване, както и мокренето на кожата с вода с температура 25-30 градуса.
От СЗО съветват на пострадалия да не се дава ацетилсалицилова киселина или парацетамол.
Не оставяйте деца или животни в паркиран автомобил, посочват още от здравната организация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар