Translate

събота, 23 юли 2011 г.

Facebook депресията е един от здравословните проблеми, за който тепърва ще се говори

Според резултатите от изследване, проведено от Американската академия по педиатрия, родителите трябва да обърнат особено внимание на влиянието, което социалните мрежи като Facebook оказват върху децата им, и при необходимост да се обърнат към специалист в областта на психическото здраве. Главната причина за това е, че общуването във виртуалното пространство е основният метод за социализация, на който тинейджърите почти по целия свят се доверяват, без да се замислят за негативите от него, съобщава Здраве.bg.
Специалистите са категорични, че в последните няколко години ежедневното посещение на социалните мрежи, най-значимата от които в световен мащаб е разбира се Facebook, се е превърнало в непреодолим навик за подрастващите, като някои от тях отварят въпросната страница по десетки пъти на ден, което освен ползите, съдържащи се в удовлетворената потребност от общуване, крие и редица рискове за тяхното здравословно състояние.
Най-голямо внимание родителите на децата, които са онлайн през голяма част от свободното си време, трябва да обърнат на риска от кибер тормоз, посещение на сайтове, затормозяващи детската психика, както и изпращането и получаването на съобщения със сексуални послания.
Не по-малко притеснително явление е и така наречената "Facebook депресия". Става дума за състояние, при което при подрастващите се появяват характерни за депресивното разстройство симптоми като резултат от продължителното време, прекарано в социалната мрежа.
Авторите на проучването са категорични, че както американските, така и педиатрите в цял свят, трябва да обърнат особено внимание на този проблем и да дадат на родителите нужната информация, чрез която да предпазят децата си от тази форма на психично разстройство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар