Translate

вторник, 19 юли 2011 г.

НАП с електронен калкулатор за здравни вноски

Електронен калкулатор, който автоматично изчислява дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях, е публикуван на интернет страницата на Националната агенция за приходите (НАП).
Електронната услуга е напълно безплатна и за използването й не е необходим електронен подпис. С помощта на калкулатора могат да се изчислят всички здравни вноски и лихвите към тях от 2000 г. до сега.
Електронният здравноосигурителен калкулатор е достъпен на  адрес:
https://inetdec.nra.bg/freesrvinfo.html.

Всеки заинтересован ще може да направи първо справка в услугата за проверка на здравно осигурителния си статус и да провери периодите, за които не са платени здравните му вноски. След това с помощта на калкулатора ще може да изчисли точната сума, която дължи за здраве и лихвите за периода, в който не е плащал вноски.
За да изчислят задълженията си, клиентите на НАП трябва единствено да маркират месеците, в които са пропуснали да платят вноските си и как се осигуряват – като еднолични търговци, упражняващ свободна професия, земеделски или тютюнопроизводител и т.н.
Проверка на здравен статус може да бъде направена и на телефон 0700 18 700, на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматизирана, работи денонощно и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона . Компютърната система извършва справка в реално време и „прочита” по телефона дали проверяващият има непрекъснати здравни права или не. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени здравните вноски.

Няма коментари:

Публикуване на коментар