Translate

понеделник, 18 юли 2011 г.

Консултативен кабинет за кърменето започва да работи във II САГБАЛ "Шейново"

II САГБАЛ "Шейново" подобрява досегашния си модел като поставя фокус върху вредата от тютюнопушенето върху бременните жени и майките-кърмачки и организира на модулен принцип участието на различни специалисти.Това съобщи д-р Иван Костов, директор на болничното лечебно заведение, в което от 19.07.т. г. започва да работи и  консултативен кабинет за кърменето.
Лактационният кабинет ще работи всеки ден и ще бъде безплатен. Акушерки и неонатолог ще консултират майките за всички въпроси, свързани с кърменето и ще подчертават важността му, защото то е ключов момент от първите дни на новороденото, когато се формира имунната му система.
Много е важно колкото се може повече жени да бъдат убедени в ролята и важността на кърменето, каза д-р Костов.


---------------------------------------------------
60% от българките пушат по време на бременността. Около 35% спират цигарите,
след като разберат, че чакат дете. След раждане около 75-80% от жените пропушват отново в рамките на 6 месеца.Освен това пушенето може да намали количеството и да влоши качеството на майчината кърма. Важно е да се знае, че по време на бременност е вредна дори една цигара на ден. Но, ако жената спре вредния навик до третия месец, детето й ще се развива при същите условия, както и на майка непушачка, защото когато,  чрез кърмата никотинът попадне в бебето, то става по-ревливо, по-тревожно и дори се смята, че може да развие зависимост към него.
Вредата от пушенето върху плода е, че не се храни в резултат на поемания никотин, който свива кръвоносните съдове, до бебето не стига достатъчно кислород и се ражда с тегло под нормата. Поеманият тютюнев дим още в утробата на майката води до дихателни проблеми.
Установено е, че децата на жени пушачки, които не са спрели цигарите по време на бременността, са с 50% по-висок риск от развитие на астма и инфекции на дихателните пътища.
Проучване в Латвия, Литва и Естония показва, че момченца, родени от жени, пушили по време на бременността, са с около 24% по-малко сперматозоиди, т. е. с нарушена оплодителна способност. Проучването завършва с извода, че майки, които пушат по време на бременността и раждат момчета, рискуват децата им да бъдат лишени от възможността да имат свои деца.
По данни на СЗО жените, които искат да предпазят децата си от здравословни проблеми, трябва да спрат цигарите от 6 месеца до 1 година преди да забременеят.
Двойките, които се подлагат на ин витро процедури трябва да спрат цигарите, тъй като никотинът се отразява негативно на стимулацията и опитите може да се окаже, че са безсмислени. С тази препоръка трябва да се съобразят не само жените, но и мъжете, тъй като никотинът води до еректилна дисфункция. Ако някой от двойката се изкуши и реши да задоволи никотиновия си глад по време на процедурата, положените усилия могат да се окажат безсмислени, тъй като всичко се връща в изходна позиция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар