Translate

понеделник, 18 юли 2011 г.

145 нарушения на забраната за пушене - в болниците

Само за един месец инспекторите са хванали145 нарушения на правилата за пушене на закрити места.
Междинните резултати от проверките, които МЗ назначи в началото на юни показват, че от общо 3570 проверки в болници и структури за извънболнична медицинска помощ, най-много нарушения са констатирани в София-град. 
Най-честите провинение са намерени угарки и цигари в пепелници или в кошчетата за боклук, липса на обозначаване на помещенията за пушене. Хванати са и пет медицински специалисти, докато пушат, на които са наложени и глоби общо в размер на 450 лв. 
Засега в лечебните заведения инспекторите не са се натъкнали на бременни жени, които да пушат. Проверките продължават до края на септември.
------
В цигарите се съдържат над 4000 вредни вещества. Някои от тях са токсични, други – канцерогенни, а трети като кадмият влияят зле на репродуктивната система. При мъжете например пушенето прави по-податливи на генетични дефекти сперматозоидите, освен това намалява потентността на мъжа. При жените цигарите отравят яйчниците, намалят резерва им и увеличават риска от извънматочна бременност, и спонтанен аборт. Проучвания показват, че при майки, които са пушили по време на бременността вероятността от раждане на бебе с поднормено тегло се увеличава от 3 до 4 пъти. Средното тези бебета тежат с 200 грама по-малко спрямо бебетата, родени от непушачки. 
Според Американската белодробна асоциация и  Американския колеж по акушерство и гинекология. тютюнопушенето през бременността е причина за 30% от родените деца с ниско тегло, над 14% от преждевременните раждания и около 10% за смърт при новородените. 
Дори една цигара предизвиква намаляване на кръвотока към плода, а оттам страда телесната маса и храненето му.

Няма коментари:

Публикуване на коментар